Den okyssta killen tar revansch

4:39 min

I Eddie the Eagle får vi historien om den osannolika backhopparen från England som tog sig hela vägen till OS, trots att alla sa att han skulle misslyckas. 

Michael Eddie Edwards är killen som aldrig blivit kysst och aldrig verkar lyckas i någon sport. Plötsligt en dag står han där i olympiska spelens 70-metersbacke och representerar Storbrittanien.

Här i Eddie the Eagle får vi historien om den osannolika backhopparen från England - killen som bara dricker mjölk och samlar på sönderslagna glasögon. Han har gett sig sjutton på att ta sig till OS, men har i hela sitt liv fått höra att hans drömmar är omöjliga - att han aldrig kommer att lyckas. Men eftersom konkurrensen inom backhoppning är obefintlig i England finns chansen där.

Filmen är en feelgood - en lite töntig mot alla odds-historia - men det finns också känslor och allvar i botten. Trea i betyg till Eddie the Eagle.

Monster kommer i många former, säger reklamen för filmen 10 Cloverfield Lane. I det här fallet kan man väl säga att det stämmer utan att säga för mycket.

Nya Cloverfield-filmen är en egen film - ingen fortsättning på den förra - men de är släkt, har producenten JJ Abrams förklarat.

Filmen är en klaustrofobisk thriller som det är bra att man inte vet för mycket om när man sätter sig ned. Det är science fiction-vibbar. Det är lite tillbakalutad drastisk komedi. Våldet lurar där på samma hylla som Monopol-spelet och den underjordiska jukeboxen spelar hits samtidigt som världen håller på att gå under. 

Det är grejen med 10 Cloverfield Lane. Det är något svåretiketterat - närmast en feelgood-skräckis. Jag ger en ganska stark trea till 10 Cloverfield Lane.

A perfect day är en annorlunda skildring av en biståndsarbetares vardag som börjar med att ett lik ska tas upp ur en brunn i Bosnien i slutet av kriget. Men den där bärgningen går inte så lätt. Repet går av och de får ge sig ut på jakt efter nya rep i övergivna byar, bland ogästvänliga beväpnade posteringar. Samtidigt kommer FN på besök med regler som inte är lätta att följa.

Det här skildras med både drastisk humor och en viss dramatik. En schäfer går till attack, tillfångatagna skymtas bakom vapen.

Sevärda Benicio del Toro har en huvudroll tillsammans med en oavbrutet regelbrytande Tim Robbins. En hyfsat stark trea ger jag till A perfect day.

Knight of Cups berättas i bilder snarare än ord. Terrence Malick har regisserat och låter kameran svepa över det tomma i Hollywoodlyxen. Vi följer en skådespelare som bara glider runt, spelad av Christian Bale. Han har ingen dialog, han bara festar, stirrar tomt, vaknar till ödsliga landskap och har sällskap av vackra kvinnor som snurrar in sig nakna i gardinerna.

Det här är både långtråkigt, och stundtals fascinerande när bilderna blir sådär storslaget fångande. En svag trea i betyg till Knight of cups.

Peggy Guggenheim Art Addict är en dokumentär om kvinnan som föddes i en rik och konstsamlande omgivning. Hon blev konssamlare men gick ändå sin egen väg och letade upp det nya på 1900-talet, umgicks med konstnärerna och berättade öppet vilka hon låg med. Skandaler och lyckade konstköp kantade hennes liv.

Detta är en intressant dokumentär som ändå inte hör till de som sitter kvar. Betyget blir en trea.