Ett steg närmare förstå orsakerna till Zikavirusets effekter

1:04 min

Forskare från University of California har upptäckt vilka nervceller som verkar vara extra sårbara för Zikaviruset.

Zika är ett virus som den senaste tiden har fått stor spridning i bland annat Brasilien och är misstänkt kopplat till bland annat fosterskadan mikrocefali som gör att barn föds med för små huvuden.

Genom att studera mänskliga nervstamceller i sin tidiga utveckling i laboratorium såg forskarna att viruset framförallt gav sig på vissa receptorer hos en viss typ av nervstamceller, och skadade dem.

En av celltyperna var så kallade gliaceller som bland annat fungerar som en sorts stödceller till nervcellerna i hjärnan.

Forskningen är ett första steg i att förstå hur fosterskadan mikrocefali uppkommer, menar Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Man har öppnat ett nytt forskningsfält. Jag tror att man kommer att förstå hur sjukdomsutvecklingen vid mikrocefali går till och hur virus skadar hjärnan, och det har vi inte förstått tidigare, säger han.


Referens: Tomasz J. Nowakowski et al. Expression Analysis Highlights AXL as a Candidate Zika Virus Entry Receptor in Human Neural Stem Cells. DOI: 10.1016/j.stem.2016.03.012