Italien väntas godkänna samkönat partnerskap

1:49 min

Efter påtryckningar från bland annat Europadomstolen väntas Italien genomföra en lagändring som tillåter homosexuella par att ingå registrerade partnerskap.

– Jag är inte emot lagen, säger en advokat i Rom.

– Man bör vara fri att älska vem man vill, det spelar ingen roll om det är en kvinna eller en man. Det är så svårt att hitta någon överhuvudtaget att passa ihop med, säger Beatrice, en äldre kvinna i Rom.

Alla jag frågar på stan här i Rom, och också på Sicilien, tycker att det är dags för lagen. En opinionsundersökning visar att cirka 70 procent av italienarna stödjer registrerat partnerskap. Även Senaten har röstat för.

Jag träffar Doris Lo Moro från det socialdemokratiska regeringspartiet på ett kafé utanför en parlamentsbyggnad. Lo Moro sköter förhandlingarna med oppositionen och räknar med att lagen inom kort kommer att röstas igenom också i den andra parlamentskammaren.

Italien är det sista västeuoperiska landet att genomföra en sådan lagstiftning. Många hade hoppats på fler rättigheter för homosexuella, som möjligheten att adoptera sin partners barn. Men den delen är mer kontroversiell och har tagits bort från ursprungsförslaget.

– Domstolarna i Italien ligger före politikerna när det gäller att blicka framåt på adoptionsfrågan och har gett par rätt till i flera fall, säger Doris Lo Moro.

Hon räknar med en utveckling mot ännu fler rättigheter och anser att starka krafter finns för det i det italienska samhället.