Ingen minskning av HPV-vaccinationer

2:02 min

Åtta av tio flickor vaccinerade sig mot humant papillomvirus, HPV, förra året trots fjolårets larm om svåra biverkningar.

– Vi är ganska nöjda med den siffran. Men vi skulle förstås se att alla flickor tog vaccinet, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det handlar om vaccin mot Humant papillomvirus, HPV, ett sexuellt överförbart virus som kan ge upphov till könsvårtor, kondylom, och i värsta fall leda till cancer, framförallt cancer i livmoderhalsen.

Sedan 2012 erbjuds alla flickor i femte eller sjätte klass vaccin mot HPV. På så vis tror sig Folkhälsomyndigheten spara 100 liv per år.

I fjol kom dock larm från Danmark om att vaccinet skulle kunna ge allvarliga biverkningar, larm som utreddes av den Europeiska läkemedelsmyndigheten och visade sig inte stämma.

– Man vet i dag att vaccinet har en god säkerhetsprofil, säger Tiia Lepp.

Huruvida falsklarmet skadat förtroendet för vaccinet klarnar först i nästa års statistik.

Men Tiia Lepp ser inga sådana tecken. Vaccinet är bra menar hon, och redan på kort tid ger det positiva effekter på flickornas hälsa.

– Förekomsten av kondylom minskar. Förekomsten av virusttyper som ingår i vaccinet minskar. Och man har sett att allvarliga cellförändringar minskar hos vaccinerade, säger Tiia Lepp.

Hur kommer det sig att inte alla tar vaccinet?

– Det kan bero på att eftersom HPV-virus överförs sexuellt så kan det kännas konstigt för föräldrar att låta vaccinera så unga flickor, säger hon.

Myndigheten utreder nu möjligheten att även pojkar ska ingå i vaccinationsprogrammet.

Hur kan vaccinet skydda pojkar?

– På samma sätt som det skyddar flickor. Det skyddar mot kondylom och mot viss cancerformer som drabbar män som analcancer och peniscancer, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.