Leksand tvingar fram sjunde avgörande mot Modo

2:43 min

I en galet svängig match lyckades Leksand till slut dra det längsta strået och ordna en sjunde och avgörande match mot Modo i SHL-kvalet. Detta efter 5-4-segern hemma i Leksand under onsdagskvällen.

Hur kommer det gå för Modo? Säkrar man en SHL-plats imorgon? Kommentera!

Leksand behöver inte be om ursäkt, det är en heroisk insats. Modo är klart bättre spelmässigt. Men Leksand visar att man har kraften, moralen, karaktären. Det är bland de större sensationerna jag upplevt i modern tid det Leksand gör – att vara så nederlagstippade och komma ända hit. Men jag tror att Modo vinner på fredag.

Leksand är som katten med nio liv. Dalalaget var i rejäl brygga inför den sjätte kvalseriematchen hemma mot Modo men reste sig på ett osannolikt sätt och vann med 5-4. Nu väntar en sjunde och avgörande match om en SHL-plats i Örnsköldsvik på fredag.

– Vi lägger oss inte ner och dör. Vi studsar upp och vi pratade om att rocka loss i tredje och det tycker jag att vi gör. Publiken ger oss ett otroligt stöd och det betyder otroligt mycket. På fredag gäller det att inte tänka för mycket. Vi får inte stå still och se på, vi måste spela vårt spel, säger Leksands Alexander Ytterell till Radiosporten.

För två dagar sedan åkte Leksand på en stjärnsmäll i Örnsköldsvik när Modo vann med 7-1 och nu egentligen bara skulle säkra nytt SHL-kontrakt i Leksand.

Modo tog dessutom ledningen igen efter 7.12 genom Thomas William.

Då var Leksand rejält nere för räkning i kvalserien. Men så gjorde dalkarlarna det ingen trodde var möjligt: Reste sig på nio och kom tillbaka på ett märkligt sätt.

Första dalakicken kom när Johan Porsberger kvitterade efter 11.04.

Knappt två minuter före första pausvilan fick sedan Patrik Dwyer fem minuters utvisning och matchstraff. En utvisning som kom att prägla resten av den här matchen.

Leksand, som spelat uselt i powerplay under kvalserien, fick nu utdelning när Tommi Paakolanvaara gjorde 2-1 i början av andra perioden. Då hade dalalaget helt tagit över spelet på banan och pressade Modo rejält. När sedan Alexander Ytterell utökade Leksands ledning till 3-1 var det kris i Modo.

Tränaren Andras Johansson tog timeout och agerade kraftfullt i båset.

Det gav effekt direkt. Modo kom ut som ett helt nytt lag. Leksand kom knappt ur egen zon under andra periodens sista minuter. Och Modo visade effektivitet genom att strax innan pausvilan göra två snabba mål genom Per-Åge Skröder och Oscar Hedman.

Direkt i tredje perioden fick Leksand ny luft när Alexander Ytterell gjorde 4-3. Modo svarade med att snabbt kvittera till 4-4 genom Ilari Filppula.

Då reste sig Leksand igen när Jon Knuts drev in i Modo-zonen och gjorde 5-4. Det blev också segermålet, trots en intensiv Modopress mot slutet.


Leksand-Modo 5-4 (1-1, 2-2, 2-1)

Första perioden: 0-1 (7.12) William Thomas (Ilari Filppula), 1-1 (11.04) Johan Porsberger (Jon Knuts, Jonas Frögren).

Andra perioden: 2-1 (1.51) Tommi Paakkolanvaara (Daniel Bertov, Alexander Ytterell) spel fem mot fyra, 3-1 (8.11) Alexander Ytterell (Johan Porsberger, Janos Hari), 3-2 (17.58) Per-Åge Skröder (Carl Grundström), 3-3 (19.50) Oscar Hedman (Ilari Filppula).

Tredje perioden: 4-3 (3.41) Alexander Ytterell (Daniel Bertov, Jon Knuts) spel fem mot fyra, 4-4 (8.00) Ilari Filppula, 5-4 (11.44) Jon Knuts (Johan Porsberger).

Skott: 27-33 (8-11, 11-14, 8-8).

Utv, Leksand: 1x2. Modo: 1x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Nord, Arboga och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 7 087.

3-3 i matcher.