Oklart hur flyktingavtal ska fungera

2:10 min

Den grekiska regeringen har lovat att landet är redo för EU och Turkiets nya flyktingavtal från och med måndag, men trots det har parlamentet inte ändrat nödvändiga lagar.

Efter några dagars dåligt väder då nästan inga båtar kom alls rapporterade grekiska myndigheter i går att 766 personer det gångna dygnet nått grekiska öar som Lesbos, Samos och Kos i båt från Turkiet.

Trots det nya avtalet mellan EU och Turkiet som säger att de allra flesta som nu tar den vägen ska skickas tillbaka igen lever fortfarande hoppet.

I dagarna kommer en rad förslag till lagändringar att lämnas in till Greklands parlament som bland annat går ut på att förenkla asylprocessen. Meningen är att det bara ska ta två veckor för en asylansökan att behandlas, då ingår också eventuell överklagan av beslutet.

Tidigare har det också sagts att lagförändringarna handlar om att klassa Turkiet som ett säkert tredje asylland, men häromdagen sa den grekiska regeringens talesperson att någon sådan skrivning inte kommer att finnas med.

Regeringsföreträdare i Grekland har sagt att allt ska vara på plats till på måndag den 4 april men om människor verkligen kommer att skickas tillbaka redan då är oklart. Man väntar också på flera hundra experter från andra EU-länder som ska komma till Grekland för att hjälpa till med asylprocessen och avvisningarna.

Enligt Greklands vice försvarsminister Dimitris Vitsas ska deportationerna ske med hjälp av sex fartyg chartrade av EU:s gränsmyndighet Frontex.
I utbyte för att man tar emot tillbakaskickade människor har Turkiet utlovats pengar och för varje syrier som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet ska en annan syrier skickas direkt från Turkiet till ett EU-land.

Samtidigt är, sedan innan avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft, omkring 50 000 flyktingar och migranter fast i Grekland sedan gränsen norrut har stängts. Många av dem lever under mycket svåra förhållanden i tältläger vid gränsen till Makedonien och i Piraeus-hamnen utanför Aten.

I går gick ett demonstrationståg genom Aten där flyktingar och migranter, människorättsaktivister och studenter protesterade mot avtalet och ropade slagord som "öppna gränserna" och "stoppa deportationerna".

Avtalet mellan EU och Turkiet har kritiserats hårt av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR som rättsosäkert.