Colombiansk gerilla vill förhandla om fred

1:38 min

Den colombianska regeringen och vänstergerillan ELN ska inleda fredsförhandlingar. Det beskedet kom på en gemensam presskonferens i Venezuelas huvudstad Caracas.

ELN (Nationella befrielsearmén) är Colombias näst största gerilla efter Farc-gerillan, som redan förhandlar med den colombianska regeringen.

Fredsförhandlingarna kommer genomföras i Venezuela, Ecuador, Brasilien, Chile och Kuba och med hjälp av norska medlare, sa den colombianska regeringens medlare Frank Pearl när han höll presskonferens tillsammans med ELN-gerillans ledarskikt i Caracas på onsdagen.

Den colombianska regeringen har under lång tid försökt övertala ELN att sätta sig vid förhandlingsbordet. ELN är Colombias näst största gerilla, efter Farc-gerillan, som redan håller fredssamtal med regeringen på Kuba sedan tre år tillbaka. ELN-gerillans ledare Antonio Garcia sa att man kommer ta lärdom av förhandlingarna i Havanna.

För regeringen innebär onsdagens nyhet en seger, men kanske framför allt en lättnad. Nu när fredsavtalet med Farc närmar sig så undrar alltfler hur Colombia ska kunna nå en fullständig fred om en av gerillorna fortfarande kidnappar soldater och strider ute på landsbygden.

Så snart ELN släpper sina sista gisslan kommer förhandlingarna inledas, sa Colombias president Juan Manuel Santos i ett tal på onsdagskvällen.

ELN har förstått att det här är rätt tillfälle att söka fred. Freden är det mest värdefulla för vårt samhälle, sa president Juan Manuel Santos.