Löberöd

Han valde Löberöd framför proffsdröm

4:09 min

Det är inte många fotbollsspelare som skulle tacka nej till ett fett proffskontrakt, ett välfyllt bankkonto och en skön tillvaro i något varmt land. Men Fredrik Jensen är en av dem.

2008-2011 var han firad målskytt i Allsvenskan i Sverige för Trelleborgs FF. Ändå valde han att avsluta proffskarriären som 27-åring för att flytta hem till Löberöd. Där väntade både jobbet som snickare och spel i division 6-klubben Löberöds IF.

– De blev väldigt glada. Jag har varit ärlig och sagt att jag inte är här för att tjäna pengar, säger Fredrik Jensen.

Jag är här för att Löberöd alltid har varit i mitt hjärta

Vi träffas över en kopp kaffe på kontoret i Jensens bygghandel i Löberöd, familjeföretaget där Fredrik jobbat ända sedan han valde att avsluta den professionella fotbollskarriären för fyra år sen.

Då, hösten 2012, gjorde Fredrik sin femte säsong i Trelleborgs FF. Det var en karriär som gått spikrakt uppåt men som fick ett bittert slut med två degraderingar på två år. När TFF ramlade ur Superettan kände Fredrik att han hade tappat glädjen för fotbollen och behövde en nystart i livet.

– Jag hade tagit ett beslut om skita i det och sluta spela på den nivån. Veckan efteråt ringer en kille från Schweiz och sa att han hade en kompis i Italien som behövde spelare. Då sa jag att jag ska sluta spela fotboll. Det kom lite som en chock för dem, säger han.

Ångrar inget

Att han tackade nej till ett välbetalt proffsäventyr i Italien eller Tyskland är ingenting som han ångrar i dag. Hemma i Löberöd fanns både jobbet som snickare och chansen till en omstart i moderklubben Löberöds IF. Precis vad Fredrik Jensen sökte efter för att komma på fötter igen.

– Vi har det bra. Vi bor i ett hus, jag har min sambo, min dotter, min hund och min bil. Jag får lov att jobba här i byn och sen gå ner till klubben och göra det jag tycker är absolut roligast.

Sargad kropp

Totalt blev det 97 matcher i Allsvenskan och 26 mål för Trelleborgs FF. Men att lägga skorna på hyllan när man är 27 år gammal hör inte till vanligheterna. Samtidigt har hela Fredrik Jensens karriär kantats av skador och efter fem år på proffsnivå var kroppen sargad.

– Om man ser till antalet 90 minutersmatcher jag gjort så är det inte många. Varje gång jag går av så haltar jag. Jag har nog fått min beskärda del stryk. Därför var det nog rätt så logiskt att trappa ner och ta det på mina villkor, säger han.

Hänsynslös mot sig själv

När han var 14 år skadade Fredrik sitt knä och fick hålla sig borta från fotbollen i hela fem år. När han väl gjorde comeback som 19-åring blev det succé i de lägre divisionerna innan Trelleborg nappade. Resten är historia, som det brukar heta.

– Det är inte alla som vet vad det kostar att ta sig igenom två korsbandsskador. Dessutom fick jag en avsliten lårmuskel. Det sätter fortfarande sina spår och emellanåt känner jag att den ena muskeln inte är där. Men jag är hänsynslös mot mig själv och det är jag för att vinna. Det är den inställningen som tagit mig så pass långt.

Spelande tränare

I år är Fredrik Jensen spelande tränare för Löberöds IF i division 6. Tanken är dock att han inte ska behöva snöra på sig skorna alls, utan främst ge de yngre spelarna chansen. När han berättar råder det ingen tvekan om att han trivs med sitt nya liv.

– Den största skillnaden är att man jobbar hela tiden. Man kommer hit klockan sju och går hem klockan sju. Det är fullt ös hela tiden, säger Fredrik Jensen.

För mig är detta ett liv som alla borde prova på.

– Även om man är professionell fotbollsspelare ska man nog känna på det här livet också, för det gör att man uppskattar tiden som proffs ännu mer.