Fjärdhundras vårdcentral utan läkare – ingen politiker på möte

1:54 min

I Fjärdhundra står vårdcentralen nu utan läkare. I går hölls möte om situationen, men inte en enda landstingspolitiker dök upp. 

Inga politiker eller tjänstemän från landstinget dök upp när de boende i Fjärdhundra i Enköpings kommun i går hade kallat till möte om situationen för ortens vårdcentral. Vårdcentralen har inte längre någon enda permanent läkare, efter att först den ene av de två läkarna gått i pension utan att ersättas, och den andre nyligen stängts av av landstinget eftersom han anses ha hanterat medicin på ett felaktigt sätt.
Ett 50-tal boende i bygden hade slutit upp till mötet, och de var kritiska mot att ingen från landstinget var där för att svara på deras frågor.

– Vad jag menar är att de måste kunna ha en dialog med oss Fjärdhundrabor hur de som politiker ska jobba för att vi ska en trygg vårdcentral igen och känna oss tryggare som medborgare här i Fjärdhundra. Det tycker jag att de ska kunna svara på, sa en kvinna.

– De måste också veta att det är en känslig sak att ha en vårdcentral med bara en läkare. De måste kunna se konsekvenserna av att ta ett sånt beslut med ett förskrivet papper och säga att du är avstängd. Helt ofattbart, sa en man bland de församlade femtiotalet ortsborna

– Vi har inte fått några besked varför, och de vill inte ens säga vad som händer nu, utan nu ska vi bara tiga och vara tysta och nöjda och absolut inte gå ut i medierna, sa initiativtagaren till mötet Susanne Utterberg.

– Till sist kommer de att säga att det inte är lönsamt att driva vårdcentralen i Fjärdhundra. Vi måste lägga ner! Politikerna tycker jag är riktigt fega som inte vågar stå här och säga nånting, och åtminstone lyssna på oss. De kanske inte kan säga så mycket om den enskilda saken, men de kan ändå sitta och lyssna på oss, vad vi har att säga. Nej, det luktar lik, sa en kvinna.

Som det är nu finns bara tillfälliga hyrläkare på Fjärdhundra vårdcentral, och landstinget har svårt att hitta någon som stannar en längre period, och en del av patienterna hänvisas till husläkarcentrum i Enköping som ligger nära två mil ifrån. Den läkare som nu är avstängd av landstinget har varit mycket populär i bygden, och hyrläkarna ses med misstro.

– Jag vågar inte gå till vårdcentralen, för jag vet inte vem jag ska träffa, om han eller hon vet nånting om mig. Jag behöver egentligen gå till vårdcentralen för att fråga om mina problem, men jag vågar inte, sa en kvinna.

– Ja, vi kommer ju inte att ge oss nu. Finns inte en chans, det är fortfarande samma situation. Vi har ju inte fått någon lösning på vårdcentralens problem över huvud taget, säger Susanne Utterberg, mötets initiativtagare.