Malmö

Malmöfotograf har katter och deras människor i fokus

5:28 min

I över ett år har Malmöfotografen Julia Lindemalm följt katter och deras ägare med sin kamera.

På köksbordet mellan de rosa kopparna ligger en krämfärgad perser med alldeles blå ögon. På golvet sitter Malmöfotografen Julia Lindemalm på huk med kameran beredd och väntar.

Birgitta Carlsson delar sin trerummare i Malmö med inte mindre än åtta katter. Här finns en katt var man än vänder sig. En ligger ihoprullad och sover i soffan. En ligger utsträckt i hela sin längd på vardagsrumsbordet och en sitter och glor lite surt i ett fönster.

– Det handlar om att gå runt och iaktta och vänta på ett ögonblick som kan bli en bild, säger Julia Lindemalm.

– Birgittas katter bryr sig inte om mig. De går inte att regissera. Men ibland kan jag prassla lite med ett papper för att få dem att titta åt mitt håll, säger hon och trycker till på avtryckaren precis i rätt ögonblick.

Jag är fascinerad av djur och vår relation till dem

Idén att fotografera katter och deras ägare kom hon på för lite över ett år sedan och sen dess har hon följt ett tiotal personer och deras katter.

– Jag är fascinerad av djur och vår relation till dem. Själv är jag en typisk hundmänniska men det finns så många som älskar katter med en sådan intensitet som jag inte riktigt förstår så jag ville undersöka det närmare, säger Julia Lindemalm.

Katter i varenda vrå


För Birgitta Carlsson har katter varit en del av hela hennes vuxna liv. Under en lång tid ägnade hon sig åt kattuppfödning men idag har de blivit hennes sällskap.

– Det är så mysigt. Jag fick inte ha katter när jag var liten men nu är jag stor och kan göra vad jag vill, säger hon och skrattar.

Här i lägenheten får katterna röra sig och vara överallt, de har till och med ett eget rum och balkongen ut mot gatan är specialinredd med kattmöbler och nät så de inte ska kunna smita ut.

Julia går runt med kameran och spanar. Så får hon syn på en av katterna som sitter helt stilla på ett litet bord under en tavla av en katt. Som ett stilleben.

– Jag är inte ute efter att fotografera porträtt på katterna utan deras liv här och deras relation till Birgitta. Så jag försöker hitta situationer och miljöer som berättar något om katterna och Birgitta, säger Julia Lindemalm samtidigt som hon ställer in skärpan.

Vill ta hål på stereotyper

– Det finns tråkiga stereotyper om kvinnor med katter som jag gärna punkterar. Som jag också hade innan jag träffade Birgitta men efter mitt första besök försvann de tankarna. Jag har istället insett hur fantastiska människor är som tar hand om djur på det här sättet, säger Julia Lindemalm och knäpper ännu en bild.