Område kring garagebrand avspärrat på grund av explosionsrisk

Ett garage i Vinterborg strax norr om Bollstabruk i Kramfors kommun har totalförstörts i en brand i går kväll. På grund av gastuber i garaget är ett större område, inklusive en passerande väg, avspärrat.

På grund av explosionsrisken när gastuber är inblandade i en brand så är ett område på 300 meters radie kring fastigheten avspärrat, och därmed också en väg som passerar där som är avstängd.

Man fick larm om branden strax före 20.30 och då var det redan övertänt. En acetylentub hade då troligen redan exploderat, men det förvarades också syrgas i garaget och räddningstjänsten har inte kunnat ägna sig åt offensivt släckningsarbete på grund av riskerna, enligt inre befäl Tomas Näsman.

Garageägaren bor i en huvudbyggnad 40 meter därifrån, någon spridningsrisk fanns inte, men på grund av explosionsrisken har han övernattat på annan adress, enligt räddningstjänsten.

Nu när det ljusnar på morgonen ska man dit och göra en ny bedömning och fatta beslut om den tub som är kvar går att destruera eller om man kan se att det också redan exploderat, annars gäller regeln att området ska vara avspärrat i 24 timmar.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.