Kalle och tankefabriken

Kalle har sympati för loserkungen

4:26 min

Det händer att jag tänker på Gustav IV Adolf. I förrgår var det 207 år sen han avsattes, som den ende svenske kungen sedan arvsmonarkin infördes på 1500-talet.

Det är lätt att tycka lite synd om Gustav IV Adolf. Han lär visserligen, enligt rojalisten Herman Lindqvist, ha varit en tråkig typ. Lika grå och oglamourös som Folktandvården i Vinslöv. Hans kröning lär ha varit den deppigaste i hela svenska historien:

Den genomfördes i Norrköping, inte heller på den tiden en partystad, under sen vinter, inte heller på den tiden något partyväder. Det regnade snöblandat på paraden. Kungens åttametersmantel tappades i en vattenpöl. Riksmarskalkens riksbanér knäcktes av motvinden. Kungakronan skavde sår på kungapannan, supén var tarvlig och strax därpå fick drottningen missfall.

Kungakronan skavde sår på kungapannan, supén var tarvlig och strax därpå fick drottningen missfall.

Så, visst, det låter ju tråkigt, men det låter också som en genomsnittlig svensk midsommarfest. Gustav IV Adolf var säkert trist, men inte tristare än andra som ändå får fortsätta jobba med det de gör.

Men att tappa hela Finland kräver ju en osedvanlig tankspriddhet.

Okej, han förlorade Finland åt oss. Efter 700 år var Finland inte längre östra Sverige utan istället västra Ryssland. Det var ju klumpigt av Gustav IV Adolf. Att tappa hela Finland. Jag menar: jag är en slarvig typ som tappat både plånböcker, mobiltelefoner och ryggsäckar. Men att tappa hela Finland kräver ju en osedvanlig tankspriddhet.

Det var både nödår och missväxt och krig och dessutom regnigt – och det var säkert kungens fel det också.

Han hade alla emot sig, Gustav IV Adolf. Det är nog därför jag tycker synd om honom. Ryssarna var sura på honom. Napoleon var sur på honom och kallade honom rentav ”dårfink”. Hemma i Sverige var adeln och militären och riksdagen sur på honom. Ute i landet var folket arga på honom eftersom det var både nödår och missväxt och krig och dessutom regnigt – och det var säkert kungens fel det också.

Så visst, han var kanske ingen vidare monark men det är ändå lätt att tycka synd om nån som alla ogillar.

Så han avsattes. Gustav–inte-den-längre-fjärde-Adolf fördrevs ut på kontinenten. Även eftermälet har varit hårt mot honom: i alla historieböcker är man överens om att det mesta var Gustav IV Adolfs fel. Hånfullt har man beskrivit hur han ägnade resten av sitt liv åt att ragla fram över den europeiska kontinenten, kalla sig ”överste Gustafsson” och stanna till på olika värdshus där han försökte tigga åt sig ett stop öl mot några anekdoter från hans tid som konung. ”Om du bara bjuder mig på en pilsner så ska jag berätta om när jag råkade få sås på min hermelinmantel…”

Alla tavlor baxades ner i slottskällaren och alla gator som var döpta efter honom bytte namn.

Och hans efterträdare på tronen, hans egen farbror Karl XIII, var lika hård han. Han rensade bort alla spår av Gustav IV Adolf ur historien. Kungar brukar ju ge namn åt en massa torg och städer och inte minst låter de gärna måla sitt porträtt – allt det ändrade Karl XIII. Alla tavlor baxades ner i slottskällaren och alla gator som var döpta efter honom bytte namn.

Alla andra Gustav Adolfs torg i Sverige – det finns några stycken – är döpta efter Gustaf II Adolf. Gustav Adolfs torg i Malmö är döpt efter Gustav IV Adolf, förlorarkungen.

Utom på några ynka ställen. Dels finns det tre byar i norraste Lappland som fortfarande har namn efter Gustav IV Adolfs drottning: Fredrika, Vilhelmina och Dorotea. Och dels finns det ett torg i centrala Malmö som heter Gustav Adolfs torg. Alla andra Gustav Adolfs torg i Sverige – det finns några stycken – är döpta efter Gustaf II Adolf. Gustav Adolfs torg i Malmö är döpt efter Gustav IV Adolf, förlorarkungen. Han hade en högst tillfällig boning här. Drottningtorget byggdes för övrigt till hans fru.

Så längst upp i norr och längst ner i söder finns sammanlagt fem spår av att Gustav IV Adolf alls har funnits. Förutom det att Finland inte längre är svenskt.

Så nej – han var väl inte den framgångsrikaste konung vi har haft. Och säkert inte den bäste. Men på ett mänskligt plan är det lätt att hysa sympati för honom.