S-medlemmar i Arboga har sagt sitt: Vill avsätta Bode

2:03 min

Vid en omröstning bland Socialdemokraternas medlemmar i Arboga igår kom man fram till att man inte har förtroende för kommunalrådet Agneta Bode. Men hon väljer tills vidare att stanna kvar.

Med åtta rösters marginal kom medlemmarna fram till att de har mer förtroende för styrelsen än för Agneta Bode.

Däremot har Bode stöd från bland andra Vänsterpartiet, som tidigare har sagt till Bbl/AT att de inte har nåt förtroende kvar för Socialdemokraternas styrelse i Arboga, vilket gör att hela koalitionen S-OPA-C-V kan spricka:

– Majoritetspartierna har reagerat mycket starkt på det här och tänker inte samarbeta med Socialdemokraterna om man gör så här. Jag tror att jag vill avvakta och se vad de tänker göra, säger Agneta Bode.

Samtidigt säger Agneta Bode att arbetet på Arboga kommun hämmas av att personalen inte vet hur den politiska framtiden ser ut.

Om du nu väljer att vara kvar, finns det inte risk att du fördröjer hela processen? Varför inte bara tacka för sig?

– Det är ändå viktigt att det finns någon som kan alla frågor och ärenden ända tills det kommer fram någon ny konstellation, och hur den kommer att se ut vet vi inte idag, säger hon.

Enligt Bode handlar striden inom Socialdemokraterna i Arboga om missbruk av politikernas ekonomiska ersättningar, som hon skärpte reglerna för för snart ett år sedan.

Men före detta S-ordföranden i Arboga, Pia Adamsson, säger att det inte alls stämmer. Det handlar om att styrelsen saknar förtroende för Agneta Bode, bland annat för att hon fattar beslut utan att förankra dem hos partistyrelsen, säger hon.

Omröstningen i går har ingen direkt verkan, eftersom medlemmarna i Socialdemokraterna inte kan avsätta ett kommunalråd.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte kan avsätta henne, vi har ju bara vädjat att hon skulle avgå, säger Pia Adamsson, som lämnade posten som ordförande i går till Lena Träff.

Men hur reagerar du på att hon nu inte avgår, att hon vill vänta på vad de andra partierna i koalitionen säger?

– Hon kanske funderar på vad hon ska göra, vilket hennes nästa steg blir, säger Pia Adamsson.

Tycker du att det är märkligt att hon beslutar sig för att vara kvar?

– Ja.

Nu är det ju upp till er att försöka laga sprickan som uppstått i koalitionen. Vad ska ni göra nu?

– Vi kommer använda de närmaste dagarna till att fundera på hur vi ska gå vidare, säger Pia Adamsson.