VM-arbetare vittnar om övergrepp

Smutsiga och trånga boenden, låga eller uteblivna löner och pass som tas i beslag.

Det är situationen för arbetare från Bangladesh, Indien och Nepal som jobbar med att bygga fotbolls-VM-anläggningarna i Qatar, enligt en Amnestyrapport.

Amnesty International uppmanar fotbolls-VM:s stora sponsorer som Coca-Cola, Adidas och McDonalds att sätta press på Internationella fotbollsförbundet Fifa för att förhindra att arbetarna vid byggena i Qatar utnyttjas.

Amnestys rapport, den senaste i en rad från olika organisationer som satt arbetarnas situation under lupp, bygger på intervjuer med 132 migrantarbetare vid ombygget av Khalifaarenan och 99 som sköter grönområdena vid sportkomplexet Aspire.

Enligt Amnesty vittnar samtliga migrantarbetare om någon form av övergrepp. Det rör sig om smutsiga och trånga boenden, höga avgifter till rekryterare i hemlandet för att få jobbet, lägre lön än utlovat, uteblivna löner - ibland flera månader, att uppehållstillstånden inte förnyats, pass som tas i beslag och hot om reprimander om de klagar på förhållandena.

"Övergreppen hos migrantarbetarna är en fläck på världsfotbollens sambete. För spelare och fans är en VM-arena en plats för drömmar. För en del av arbetarna som pratade med oss kan det kännas som att leva i mardröm", säger Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare, i ett pressmeddelande.