Sveriges Byggindustrier får hård kritik från Byggnads Mälardalen

5:29 min

Fackförbundet Byggnads, som igår varslade om strejk för drygt 2600 anställda på omkring 60 företag från den 12 april, är mycket kritiskt till arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

– Vi varslade för att få bättre ordning och på vår byggarbetsplatser, krafttag för en mer jämställd byggbransch och för att lärlingar ska kunan fullfölja sina utbildningar, säger Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen.

Byggnads vill bland annat ha en utökning av huvudentreprenörsansvaret och en satsning för att fler kvinnor, ungdomar och nyanlända ska kunna arbeta inom byggbranschen och mer ordning och reda.

Totalt berörs runt 2600 byggnadsarbetare på 60 företag. Strejkvarslet berör två arbetsplatser i Sörmland, i Nyköping, och Flen. Flens Byggmaskiner och mot Peabs bygge på Olaus Martinis väg.

Byggnads vill ha en löneökning med 3,2 procent. Samtidigt vill arbetsgivarna vill få bort dagens system med ackordlöner, något som Byggnads motsätter sig.

Sveriges Byggindustrier hävdar att Byggnads krav i avtalsförhandlingarna innebär ökade kostnader vilket skulle innebära att ett av tre byggföretag skulle tvinga lägga ned sin verksamhet.

Men det ger Jan Andersson, ordförande i Byggnads Mälardalen inte mycket för.

– Det verkar vara nonsens bara. Jag vet inte hur man värderar saker från Sveriges byggindustrier. Riksbanken och Konjunkturinstitutet har uttalat sig i ungefär samma nivåer som vi har pratat om. 3,2 procent har vi begärt jämfört med 2,8 i industrin. Sveriges byggindustrier kommer nog ta sitt förnuft till fångar och börja förhandla med oss.