BORÅS

Nytt koncept när Orangeriet blir Orangutangeriet

1:30 min

P4 Sjuhärad kan idag avslöja att delar av aphuset i djurparken kommer att flyttas till Orangeriet. Det blir en rejäl nysatsning för den hårt kritiserade byggnaden.

– Jag är jätteglad idag att det här har gått igenom, säger Morgan Hjalmarsson, kommunalråd för Liberalerna i Borås.

Nyligen fick politikerna i Borås mycket hård kritik av stadens egna revisorer för att Orangeriet inte har blivit som det var tänkt från början. Och turerna kring huset, med bråk och kritik, har varit många. Revisorerna menade också att det behövs ett omtag av hela verksamheten, och förslagen har strömmat in - både från invånare och politiker.

P4 Sjuhärad kan idag berätta att det är kommunalrådet Morgan Hjalmarssons (L) förslag som nu blir verklighet. Delar av aphuset i djurparken kommer att flyttas över till Orangeriet.

Velat sälja parken - nu blir det kompromiss
Morgan Hjalmarsson har tidigare drivit att sälja djurparken i Borås till ett privat företag, eftersom parken går med underskott. Kompromissen blir nu alltså att delar av parken flyttas till Orangeriet. Fördelarna med detta är flera, menar Hjalmarsson - exempelvis tror han att utlokaliseringen kommer att hjälpa till att marknadsföra djurparken som helhet och på så sätt förbättra ekonomin.

– Jag är alldeles övertygad om att det här kommer att bli bra, man kommer att komma alldeles nära de här aporna, det kommer att bli jättebra reklam för hela djurparken, säger Morgan Hjalmarsson (L).

Viss ombyggnad kommer dock att krävs, Hjalmarsson uppskattar kostnaden till cirka 10 miljoner kronor. Bland annat måste restaurangdelen minskas, det blir ett kafé istället.

Jordbruksverket positiva
Daniel Roth, zoolog i djurparken i Borås, menar att Orangeriet redan har flera likheter med aphuset i djurparken och att det därför passar bra. Roth har konsulterat Jordbruksverket och också varit med och tagit fram ritningarna och en viktig sak är en extra glasvägg mellan aporna och besökarna.

– Schimpanser och orangutanger och andra större apor kan drabbas av våra sjukdomar, så en glasruta emellan aporna och besökarna är ett krav för att kunna hålla dem på det här sättet, säger Daniel Roth. 

Förändringen kommer som sagt att kosta men en sak kan man spara in på, logotypen. I alla fall om det blir det namnförslag som mycket pekar mot.

– Här kommer det att finnas apor av olika sorter men de mest spektakulära är ju orangutangerna, så namnet kommer nu att bli Orangutangeriet, det är nästan samma namn som idag - så vi kommer inte att behöva byta logotype, säger Morgan Hjalmarsson.

Se filmen där förslaget presenteras på vår facebooksida!
 OBS! Denna artikel publicerades den 1:a april :)