Nobelpristagaren Imre Kertész död

7:24 min

Den ungerske Nobelpristagaren i litteratur Imre Kertész har dött i en ålder av 86 år, meddelar hans förläggare enligt Reuters.

P1 Kultur – Podd. Vem var Imre Kertész? Samtal och analys

Runa. Kulturredaktionens Cecilia Blomberg minns Imre Kertész

Nyheten rapporteras av den ungerska nyhetsbyrån MTI, som hänvisar till Kertész förläggare.

Imre Kertész tilldelades Nobelpriset i litteratur 2002 för "ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke" (hör Björn Granath läsa delar ur Nobelföreläsningen i ljudlänk nedan).

Som tonåring överlevde Kertész de tyska koncentrationslägren Auschwitz och Buchenwald.

Kertész romandebuterade med "Mannen utan öde" som gavs ut för första gången 1975.

– Han är en av de allra viktigaste representanterna för det som man kallar vittneslitteratur som handlar om vad som hände under andra världskriget och i "Mannen utan öde" beskriver han hur han som femtonåring skickades till koncentrationsläger och det tror jag är en bok som kommer att vara en klassiker och vara ett av de stora verken från 1900-talet, säger Kulturredaktionens Gunnar Bolin i P1-morgon (se ljudlänk ovan).

I fjol gavs hans bok "Den sista tillflykten: en dagboksroman" ut på svenska.

– Han är ju definitivt en av de stora europeiska författarna, han skrev med sådan kraft, säger Gunnar Bolin. 

– Jag har vetat om att han varit sjuk väldigt länge, men det spelar ingen roll att man vet saker, när det väl händer blir jag väldigt tagen. Han är en av de författare som betytt mest för mig både som privatperson och som förläggare, säger Svante Weyler, som gav ut några av Imre Kertész sista böcker, till Kulturnytt.

Svante Weyler säger att hans författarskap kommer att stå sig över tid. 

– Han är en av de viktigaste författarna som verkat under 1900-talet, säger Svante Weyler (se ljudlänk nedan).

– Han menade att mänskligheten har en enastående möjlighet att förstå och dra rätta slutsatserna av totalitarismen, säger Ervin Rosenberg, som översatt flera av Imre Kertész böcker.

– Men i hans senaste böcker var han tvungen att konstatera att vi tyvärr inte har gjort det, men jag menar att bara det faktum att han fortsätter att skriva, det gör ju inte en cyniker, en cyniker ger upp, säger Ervin Rosenberg till Kulturnytt (se ljudlänk nedan).

Författaren och litteraturkritikern Madeleine Gustafsson har följt Imre Kertész författarskap under många år. Hon kallar honom för en motståndsförfattare.

– Även om Auschwitz blev präglande för honom och för hans författarskap var det ju också detta att efteråt leva vidare under en diktatur och vara mer eller mindre tystad. Det viktiga för honom är att om det finns ett öde är friheten inte möjlig men om friheten finns så finns det inget öde, det är den viktigaste slutsatsen tror jag, säger hon.

Journalisten Elisabeth Åsbrink hade ett mycket personligt förhållande till Kertész.

– Han är ungrare precis som min far och han var med om precis det som min far var med om, nämligen att han trodde att var född till ungrare men det visade sig att han var jude och att Ungern ville mörda honom. Det han skildrar i "Mannen utan öde" är något som jag identifierar mig med väldigt starkt.