Trump backade från utspel om straff för abort

Kvinnor som gör illegal abort borde straffas, sade Donald Trump i en tv-intervju och startade snabbt en ny debatt i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Nu har den kontroversielle affärsmannen, som leder Republikanernas kamp, tvingats förtydliga sig och backar delvis från uttalandet.

– Det måste vara någon form av straff, svarade Trump i en intervju med MSNBC på frågan "Tror du på straff för abort, ja eller nej?". När journalisten, som pressat Trump på ett svar på abortfrågan, frågade "för kvinnan?" svarade Trump "ja, det måste det i någon form".

Trump har tidigare anklagats för att inte ge raka svar om var han står i den i USA kontroversiella abortfrågan och har flera gånger tidigare ändrat sina åsikter fram och tillbaka. Långt tidigare var han för abort, men nyligen deklarerade han sig emot.

Nu orsakade hans tv-kommentar ramaskri bland abortförespråkare. Demokraternas Hillary Clinton gick snabbt ut och twittrade: "Just när du trodde att det inte kunde bli värre. Fruktansvärt och talande".

Trumps kampanj klargjorde flera timmar senare ståndpunkten. "Om abort skulle förbjudas i en statlig eller federal domstol, skulle läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling hållas ansvarig, inte kvinnan", heter det nu och kvinnan kallas i stället för "offer", liksom "livet i hennes livmoder".

"Min position har inte förändrats - liksom Ronald Reagan är jag 'för liv' med undantag", uppger Trump.

Frågan är aktuell i USA i flera avseenden.I valrörelsen måste kandidaterna deklarera sin ståndpunkt. Många företrädare för Republikanerna är generellt och på religiös grund motståndare till aborter. Trumps störste motståndare Ted Cruz representerar den högerkonservativa falangen bland Republikanerna och står politiskt nära gräsrotsrörelsen Tea Party. Han är emot abort.

Högsta domstolen har i dagarna tagit upp ett principiellt viktigt fall som kan påverka miljoner kvinnors möjlighet att avsluta en oönskad graviditet. De omtvistade lagarna i Texas trädde i kraft 2013. Reglerna uppges ha tvingat mer än hälften av Texas 41 abortkliniker att stänga. Högsta domstolen ska nu avgöra om kvinnors grundlagsskyddade rättigheter hotas av lagarna. Utfallet väntas i juni.