Kommunal-kassören Anders Bergström nekar till mutbrott

0:33 min

Kommunals tidigare kassör Anders Bergström, som fick sparken i vintras, nekar till det mutbrott som han nu delgivits misstanke om.

Brottsmisstanken avser givande av muta under 2014-2015, skriver Expressen med hänvisning till nya handlingar i Stockholms tingsrätt.

Advokat Leif Gustafsson, som företräder Anders Bergström, säger till Ekot att hans klient nekar till brott.

– Han ställer sig helt frågande till den här misstanken. Han har aldrig har haft för avsikt att muta någon, och han hävdar att han aldrig har mutat någon, säger Leif Gustafsson.

Enligt advokaten kommer det snart – inom närmsta tiden – att hållas förhör med Anders Bergström. Först då räknar advokaten och Bergström att få kännedom om vilken händelse som ligger till grund för misstanken givande av muta.

Bergström tvingades att avgå i januari efter avslöjanden i Aftonbladet om Kommunals förlustbringande restaurangverksamhet och vidlyftig representation.

I mitten av januari avslöjade Aftonbladet att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais i Stockholm till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede.

Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor för sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post åtminstone till den ordinarie kongressen i maj.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt näringslivsorganisationen Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Kommunals före detta kassör Anders Bergström, som tvingades lämna sin post efter avslöjanden om bland annat vidlyftig representation, var den som skötte förmedlingen av lägenheten.

Det är oklart om misstanken har koppling till Margot Wallströms lägenhet, förmedlad av Kommunal.  

Chefsåklagare Alf Johansson uppger via mejl till TT, att det rent principiellt är möjligt att bara det ena ledet i ett mutbrott gjort sig skyldig till något brottsligt. Alltså att en person kan åtalas för att ge muta utan att någon åtalas för att ta emot en muta, och tvärtom.

Från Utrikesdepartementet vill man inte svara på frågan om även utrikesminister Margot Wallström delgivits misstanke.

– Vi har inga kommentarer så länge förundersökning pågår, säger hennes pressekreterare Erik Wirkensjö till TT.

Kommunals ordförande Annelie Nordström vill inte kommentera att Anders Bergström delgivits misstanke. Hon vill heller inte svara på om hon själv delgivits några misstankar.