Dagens gäst

Horace Engdahl står för en av vårens mest omtalade boksläpp

18 min

Författaren Horace Engdahl blev invald i Svenska Akademien 1997. I tio år såg vi honom tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur. Nu är han aktuell med sin senaste på förhand så omtalade bok Den sista grisen.

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst, Horace Engdahl.

Vad drev dig till att skriva Den sista grisen?

– Nja, det var väl inget som drev mig till att skriva. Den tillkom under en lång tid. Jag skrev fragment som kom då och då och sedan skrev jag en monolog på beställning av Marie-Louise Ekman. Det finns ingen samlad avsikt med boken, säger Horace Engdahl.

Boken som kommer innehåller aforismer eller fragment eller mikrobetraktelser som Horace snarare benämner dem. Han tar upp en aforism som drottning Kristina (f.1626) sa: Den sanna kärleken har ingen annan avsikt än att älska.

– De aforismer som jag får skriver jag i stort sett som de kommer till mig. Titlarna till alla mina böcker kommer ofta mot morgonen i mina drömmarna. Det är någon som säger det till mig, säger Horace.   

Mellan raderna kan man ändå läsa in en del misstänksamhet mot dagens feministiska strömningar - genusvetenskap till exempel... är det fel tolkning?

– Ja, monologen gör det i stor utsträckning men i övrigt handlar det om andra saker.

Syftar titeln på mansgris?

– Oj då, nej, så har jag inte funderat, säger Horace och skrattar. Men han förklarar också att det är inte en antifeministisk pamflett. Det är stunder av klarhet. 

Lyssna gärna på hela intervjun. Även här får ju Horace Engdahl frågor om en annan bok som kommit ut, det vill säga boken Århundratsets Kärlekskrig av exfrun Ebba Witt-Brattström. Horace Engdahl pratar ogärna om den men säger ändå att han inte kände till att den skulle komma ut och han säger att hans manus lämnades till förlaget för över ett år sedan och inte var kopplad till Witt-Brattströms bok.