Carl Jan Granqvists vintips vecka 13

Vin av kvinnliga vinmakare

4:22 min

Vinvärlden är fortfarande mansdominerad, även om några av de viktigaste förgrundsfigurerna i flera av världens främsta vinområden var just kvinnor. Men just nu pågår ett generationsskifte runt om i Europa och då främst hos de mindre vinproducenterna.

Lyssna på Lotta och Carl Jans prat om vin.

Carl Jan Granqvist har valt ut två viner som kommer från egendomar som både drivs och ägs av kvinnor. Först ut en mineralosande Chablis från Frankrike och därefter en Amarone från Veneto i Italien.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2014 Chablis Clotilde Davenne nummer 6307 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från det välkända Chablis i norra Bourgogne, Frankrike. Vinet är gjort på druvan Chardonnay eller Beaunois som den kallas i Chablis. Bakom vinet står den charmerande naturkraften och tillika vinmakaren Clotilde Davenne, berättar Carl Jan.

Hon arbetade under 10 år hos en av de större producenterna i Chablis och byggde under den perioden upp denne producent från inget till allt. Efter 10 år kände Clotilde att det var dags att satsa på något eget. Nu har hon skapat sin egen egendom med väl utvalda vingårdar där hon framställer fantastiskt ursprungstypiska och välsmakande viner. Ett av dessa är Chablis, ett vin som är fantastiskt gott till såväl elegantare fiskrätter som till en härlig Toast Skagen, enligt Carl Jan.

Doft: Härligt mineraldriven doft fylld av persika, gröna äpplen och citrus.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med frisk fruktsyra följt av gröna äpplen, mogen citron och mineraler.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 kr

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska Musella Amarone Riserva 2009 nummer 75441 på Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin är en klassisk och välbalanserad Amarone från egendomen Musella som drivs av den fokuserade vinmakaren Maddalena Pasqua. Maddalena kommer från en av Venetos största vinfamiljer men bestämde sig tillsammans med sin far för att bryta sig ur familjeföretaget och starta sin egen egendom.

Arbetet i vingårdarna sker efter biodynamiska principer och kvalitén är av absolut toppklass. Druvorna i vinet är de för Amarone typiska corvina, rondinella och molinara. De får efter skörd vila fram till januari innan de pressas och blir till vin. Vinet passar utmärkt till kraftiga rätter på vilt eller till lagrade hårdostar.

Doft: Kryddig, varm mörk frukt med mängder av örter, mogna körsbär, kryddor och ekfat

Munhåleupplevelse: Komplex och inbjudande med mörk frukt, russin och lång, elegant eftersmak

Alkohol: 16%

Pris: 349 kr