Damkronorna går för gruppsegern i VM

4:11 min

Damkronorna toppar sin grupp i ishockey-VM efter två raka segrar. Nattens match mot Schweiz avgör om Damkronorna tar hem gruppsegern – eller missar kvartsfinal.

VM-turneringen i Kanada har innehållit ovanligt många jämna matcher och skrällar: USA slog Kanada, Tjeckien slog Schweiz. Och nu står den svenska prestationen och väger nånstans mellan medalj och fiasko.

Men trots att laget är ungt och delvis oprövat, eller kanske just därför har dom en härlig optimism.

Sveriges hittills största matchhjälte är Olivia Carlsson som gör sitt tredje VM. Hon blev matchhjälte i premiärmatchen mot Tjeckien då hon satte det avgörande målet med åtta sekunder kvar. Och hon blir fortfarande lycklig av att beskriva det.

– Det var riktigt skönt, fantastiskt härligt, jag trodde inte att det var sant när den gick in, säger Olivia Carlsson.

I natt klockan två svensk tid väntar Schweiz för Damkronorna och blir det blågul seger i nattens match så vinner Sverige gruppen. Då väntar med stor sannolikhet Ryssland i kvartsfinal. Men skulle Sverige förlora samtidigt som Tjeckien vinner mot Japan så kan Sverige missa kvartsfinal på målskillnad.

– Det ska bli jättespännande att spela mot Schweiz, det är ett bra lag och de spelar mycket på kontringar, så det gäller att vi spelar disciplinerat och lägger mycket puckar på mål, det ska bli riktigt kul, säger Olivia Carlsson.