Israel - Palestina: Ett halvår av knivterror

11 min

Hur ska de palestinska knivattackerna i Israel bekämpas? Senast nu i påskhelgen sköt en israelisk soldat ihjäl en palestinsk knivterrorist, trots att palestiniern låg oskadliggjord på marken och det ledde till skarp kritik från Israels försvarsminister.

Annat var det för fem månader sedan när vuxna israeler samlades runt en blödande 13-årig palestinier och ropade att han skulle dö. Pojken hade knivhuggit en annan 13-åring - en israel. Vår korrespondent har återvänt till fallet med de två 13-åringarna.

– Han var död i några sekunder men återkom till livet.

13-åriga Naor ben Ezras pappa, Shai, minns de där skräckfyllda timmarna då Naor svävade mellan liv och död i oktober förra året. Och så drar han upp Naors t-shirt så att sonen blir lite generad - för att visa mig ärren.

Hans mjuka pojkkropp är full av stora rosa-lila hårda ärr, alla är inte orsakade av knivhugg, ett par av dem är operationsärr eftersom läkarna var tvungna att skära upp honom för att täppa till en artär som punkterats under terrorattacken.

För fem månader sen såg jag Shai i sjukhuskorridoren när jag var där och intervjuade läkaren som räddade livet på Naor. Men då låg Naor nedsövd och de skärrade föräldrarna talade inte med pressen. Det är först nu, fem månader senare som Shai uttalar sig - nu när Naor försiktigt kunnat återvända till skolan.

Men han får aldrig gå ut på egen hand, han kan inte ta cykeln bort till Pisgat Zeevs centrum som han brukade förr. Han hade till och med helgjobb i leksaksaffären, men nu är han inlåst.

– Och för det mesta vill jag inte gå ut heller, säger Naor.

Han säger att han inte minns attacken när han knivhöggs av två palestinska kusiner, Ahmed 13 år och Ibrahim 16 år. Han kan inte så många ord på engelska och när hans pappa går iväg för att ta ett jobbsamtal, pratar jag med Naor på stapplande hebreiska. Men han lyckas förklara att om han vill träffa sina kompisar efter skolan, så får de komma hit.

Men inte idag, idag kommer ingen, och Naor sätter sig vid tv-spelet och pappan suckar: vapen, vapen, bara vapen.

– Men fred blir det inte heller - med vem? Vi kan inte sluta fred med ett folk som bara vill döda judar, säger han.

Och när jag frågar Shai, som har flera palestinska arbetskamrater, om knivdådet förändrat hans syn på dem, om han blivit mer misstänksam mot alla palestinier, svarar han att det inte finns några palestinier. Det har aldrig funnits något Palestina, men att hela världen nu stödjer dessa barn som begår terrorbrott. Istället för att fördöma visar ni förståelse och det uppmuntrar till terrorbrott.

Alla fönster i hemmet är stängda med nerdragna jalusier, solen strilar bara in genom små springor. Och när Shai går hemifrån, låser han ordentligt om Naor.

Från Pisgat Zeev i Östra Jerusalem där Naor sitter inlåst, är det bara ett par kilometer till Ramallah på Västbanken. Där träffar jag den palestinske politiker och Fatahmedlemmen Nabil Shaath, som mycket riktigt, precis som Naors pappa hävdar, vägrar att fördöma knivattackerna:

- Nej, vi kommer inte att fördöma dessa desperata attacker, även om vi inom Fatah tar avstånd från dem, men knivattackerna är en reaktion på att Israel stjäl vårt vatten, förstör vårt land och dödar vårt folk, säger Nabil Shaath, tidigare palestinsk fredsförhandlare, nu ledare inom Fatah.

Han påminner om att de flesta knivattacker äger rum mot soldater eller bosättare på den ockuperade västbanken och att Israels ockupation av Västbanken nu är inne på sitt 49:e år.

Medan nästan alla israeler känner till fallet med 13-årige Naor, identifierar sig nästan alla Palestinier med Ahmed som knivhögg honom. Ahmed Manasrah, var också 13 år när han gick till attack mot Naor utanför en godisaffär i Pisgat Zeev i oktober förra året. Hans syns på bilder som fångats av övervakningskameror.

Tillsammans med sin 16-årige kusin, Ibrahim. Ibrahim sköts till döds efter dådet, Ahmed oskadliggjordes och låg blödande på marken med benen i förvriden ställning medan vuxna israeler samlades runt honom ropade att de hoppades han skulle dö.

Och det blev bilderna på det livrädda barnet Ahmed, som spreds bland palestinier och upprörde dem långt mer än det knivdåd han begått. Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, anklagade felaktigt Israel för att ha avrättat Ahmed, varpå Israel - mot alla etiska regler - publicerade bilder på Ahmed i en sjukhussäng.

De båda pojkarna blev centrum för ett propagandakrig och när den svårt skadade Ahmed repat sig publicerade Israelerna även videoklipp på polisförhöret, där pojken gråter och säger: jag vet inte, jag minns inte, medan förhörsledaren skriker åt honom.

Israel sätt att hantera de palestinska tonårsförövarna har kritiserats skarpt. Människorättsaktivister fördömer förhörsvideon och säger att förhörsmetoderna strider mot FN:s barnkonvention.

Israel har hittills tillbakavisat den internationella kritiken, men under påskhelgen gjorde israels försvarsminister, Moshe Yaalon, ett ovanligt uttalande där han skarpt tillrättavisade en soldat som skjutit ihjäl en knivterrorist, trots att palestiniern låg oskadliggjord på marken.

Händelsen fångades på video och tillsammans med bland annat förhörsvideon har den lett till en debatt i Israel om hur man försvarar sig mot gärningsmän som varken tillhör någon organisation eller lyder någons order.

Israel anklagar palestinska politiker som Nabil Shaath för uppvigling och uppmuntran till knivattacker. Palestinier hävdar att videoklippen på Ahmed Manasrah när han ligger och blöder på gatan, eller ser skräckslagen ut i sjukhussängen, eller förnedras under förhöret är de bilderna som uppviglar och inspirerar till nya knivattacker.

Både palestinska tonårsförövare och deras föräldrar, har vittnat om hur de tittat på videoklippen på Ahmed Manasrah innan de själva gått till attack med kniv. Ahmed Manasras mamma, Maysoon, vägrade först att tro att hennes lille son, som brukade vilja bli omstoppad med sin smurf-filt när han gick och la sig, alls var inblandad något knivdåd. Och när hon fick se videoklippen, som skulle bevisa att pojken var vid liv, sa hon: Israel har dödat honom en miljon gånger, även om han lever.

Två trettonåringar. Både har överlevt. Men ingen av dem är fri. Naor Ben Ezra sitter inlåst med sina Tv-spel. Ahmed Manasrah sitter i häkte i väntan på rättegång - och nu har han fyllt 14 vilket gör att han kan dömas till fängelse.