Jourtelefon öppnar för kvinnor som vill skaffa barn genom insemination

2:40 min

I morgon blir det lagligt för ensamstående kvinnor i Sverige att skaffa barn genom insemination. Samtidigt öppnar landets IVF-kliniker en jourtelefon för att svara på alla frågor om det här.

– För att alla ska få ungefär samma information och för att det ska vara lätt att komma fram, har vi bestämt att vi öppnar en nationell telefon, säger Anna-Karin Lind, som är medicinsk chef för landets IVF-kliniker.

Den som svarar när man ringer journumret 0762-74 50 50 är en sjuksköterska eller en barnmorska. Jourtelefonen kommer att vara öppen mellan klockan 12 och 15, till åtminstone den 8 april.

– Är det ett högt tryck, får vi ju ha öppet längre, och från jourtelefonen slussar vi också vidare, säger Anna-Karin Lind.

Vilka frågor väntar ni er?

– Vi förväntar oss frågor som vilken utredning ska man göra, hur lång är väntetiden och så.

Hittills har många kvinnor som velat skaffa barn på egen hand åkt till Danmark för insemination. Från och med i morgon finns alltså möjligheten att göra det i Sverige.

– Däremot har landstingen ännu inte fattat något beslut – det finns inga riktlinjer om det – så än så länge får kvinnorna bekosta detta själva, säger Anna-Karin Lind.

Trots det är lagändringen efterlängtad, säger hon.

– Jag tror att den betyder väldigt mycket för de kvinnor som berörs. Samhället säger "den typ av familj som du har är okej" – nu finns det också en lag som säger det.