Finnblicken

Finska musiker söker sin väg ut i världen via Sverige

4:37 min

Det har under den senaste tiden varit väldigt tyst kring ny finsk popmusik. Många finska artister flyttar till Sverige för att pröva lyckan i grannlandet.

För många finska artister är Sverige ett steg närmare att slå igenom också internationellt. En av de finska musiker som flyttat till Sverige är Elin Blom.

Elin ”Felin” Blom, 22 år, har trots sin unga ålder redan fått uppleva både framgångar och motgångar i musikbranschen. Som sextonåring deltog hon i musiktävlingen Idol i Sverige och kom på sjätte plats. Efter det flyttade hon till musikvärldens huvudstad Los Angeles för att pröva lyckan som artist där.

Sverige kan vara en språngbräda

Satsar man på en internationell karriär är det lättare att ta sig vidare från Stockholm än från Helsingfors tror Elin Blom.

– Sverige har mer kontakt till USA än vad Finland har. Det är lättare att komma vidare härifrån. Å andra sidan är det många som håller på med musik i Stockholm så det är en hård konkurrens här, säger Elin Blom.

Elin Blom återvände från USA till Europa för att förnya sitt visum, men under tiden märkte hon att hon trivdes bra i Stockholm.

När jag kom tillbaka märkte jag att jag gillar sättet man jobbar på här i Sverige mer än hur man jobbade i Los Angeles.

Även om Los Angeles har blivit lite av musikbranschens Mecka är det inte så enkelt som det låter, påpekar Blom.

– Vad som helst kan hända i LA. Men det är svårt att veta vem man kan lita på och hur man ska orientera sig i denna djungel. I Stockholm är det också svårt, men det är lättare att få grepp om det hela, berättar Blom.

Här i Stockholm är det mer nio till fem som gäller. I LA så börjar alla inspelningar sent på kvällen och man hänger mer omkring. Det svenska sättet passar mig bättre.

Sami Häikiö, som har hand om internationella ärenden på Music Finland, arbetar med att främja och stärka finsk musik både på hemmaplan men också internationellt sett. Han är av samma åsikt som Blom.

– Sverige är helt klart en språngbräda ut i världen. Unga musikproducenter i Finland samarbetar också allt mer med svenska kollegor, vilket är en bra sak, säger Häikiö.

”Konkurrensen är hårdare i Sverige”

De stora musikbolagen i Finland är av en annan åsikt. Kimmo Valtanen, verkställande direktör för Universal Music Finland förstår att Sverige är ett lockande land att försöka slå igenom i. Han tror ändå att även om det är ett litet land så är konkurrensen hårdare än på många andra håll i Mellaneuropa.

– I praktiken betyder det enbart att om en låt slår igenom i Sverige så slår den troligtvis också igenom internationellt, säger Kimmo Valtanen.

Den annorlunda musikstilen och språket gör det också svårare för finska artister att slå igenom i Sverige.

– Finsk metal- och rockmusik har gjort sig känt internationellt, men när det gäller popmusik ligger vi fortfarande efter, menar Valtanen.

"Finsk musik populär hemma i Finland"

Exporten av finsk popmusik har ökat men intresset är svalt från Sveriges sida, säger Sami Häikiö på Music Finland. Men det är inte den enda orsaken till att finska artister får lite synlighet i Sverige.

Om skivbolagen satsar enbart på den inhemska marknaden är det klart att artisterna har svårt att slå igenom i andra länder.

– Konserter med de kändaste artisterna är ofta slutsålda och 70 procent av alla sålda skivor är inhemska produktioner. Därför satsar vi mer på den inhemska marknaden, säger Kimmo Valtanen på Universal Music Finland.