EliSophie fick sparken på grund av sina feministiska dikter

EliSophie Andrée hade precis fått jobb som receptionist på en sjukgymnastikklinik när hennes chef plötsligt sa att hon inte var välkommen längre. Anledningen: hennes feministiska poesi.

När EliSophie Andrée sökte jobbet hade hon vid flera tillfällen kontakt med chefen som skrev att hon verkade passa bra på företaget. Men när hon hade jobbat tre pass fick hon sparken. Anledningen var att EliSophie Andrée lagt ut feministiska poesi-videor på nätet. Någonting som hon var öppen med från början.

Hon ringde upp mig och sa att jag är avskedad. Dels kände jag mig trampad på utifrån patriarkala termer, men också att man trampar på någon som privatperson. Och så tänkte jag, hur många har den här chefen gjort så här mot tidigare?

Inga regler för anställdas fritid

Sjukvårdskliniken får ersättning från Region Skåne, men kliniken är privatägd. Så när arbetsgivaren skyllde på Region Skånes riktlinjer frågade EliSophie Andrée vad Region Skåne har för regler för vad anställda får göra på sin fritid.

- De sa att det inte stämmer alls. Det finns ingenting som säger att man kan bli uppsagd på grund av åsikter, säger hon.

När P3 Nyheter pratar med Region Skåne bekräftar de att det inte finns några sådana regler och att de har pratat med arbetsgivaren.

- Jag har bett om ursäkt till Region Skåne. Anledningen till att EliSophie inte fick fortsätta jobba hos mig var för att jag tycker att hennes videos går emot de etiska reglerna och att de kan kränka mina patienter, säger arbetsgivaren som vill vara anonym.

Artikeln är uppdaterad kl 17:47 efter att arbetsgivaren kommenterat.