Aprilskämt

Aprilskämt: Från 1 juli kan du "Vovva"

1:14 min

Har du en sjuk hund hemma? I så fall har du från och med 1 juli rätt till ersättning från Försäkringskassan när du är hemma från jobbet för att vårda den, eller "Vovva".

I går beslutade riksdagen att landets hundägare från och med 1 juli ska få ersättning från Försäkringskassan när de tvingas vara hemma från jobbet för att ta hand om sin sjuka hund.

Att "vovva" kommer alltså att likställas med att vabba.

Men ersättningen är bara hälften av den som gäller vid vård av sjukt barn. För att få ut pengarna krävs också ett veterinärintyg.

Riksdagsledamoten Monica Haider (S) tycker att den nya sjukvårdsreformen är en viktig åtgärd för den framtida hälsan och säkerheten för alla landets hundar.

– Vi har sett att det har funnits ett behov och med den nya djurskyddslagstiftningen får man bara lämna hunden hemma i sex timmar. Då är det viktigt att man kan vara hemma när den är sjuk, säger hon.

Blir inte det här väldigt dyrt?

– Exakt vad det kommer kosta vet vi inte riktigt i dag. Men normalt sett är inte hundarna sjuka så väldigt ofta, så det tror vi inte. Samtidigt är ersättningen bara hälften av den man har när man vabbar.