Polisen: "Enstaka IS-medlemmar finns i Värmland"

1:22 min

Säpo har försett de regionala underrättelseenheterna inom polisen med mer information om personer som rest från Sverige till Syrien och Irak för att där ansluta sig till IS. Nu framgår att personer från Värmland anslutit sig till IS.

Exakt vilk uppgifter som Säpo nu släppt till de regionala underrättelseenheterna vill inte polisen berätta. Men Rikard Boman, som är chef för underrättelseenheten vid polisens region Bergslagen, där Värmland ingår, men att hans arbete underlättas av Säpos nya information:

– Ja, det innebär att vi får en fylligare underrättelsebild, som vi kallar det. Hur ser läget ut? Vad kan vi göra för motåtgärder och vad kan vi uppnå? Det blir en komplettering till vår egen bild och vi har stor nytta av den nya informationen.

Från och med imorgon kommer en ny terrorlagstiftning i Sverige, är det därför Säpo gett er fylligare information?

– Den frågan ska nog Säkerhetspolisen svara på, säger Rikard Boman.

Den information som tidigare varit känd är att IS-problematiken varit koncentrerad till Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Hur ser det ut i övrigt i område Bergslagen?

– Jag kan bekräfta bilden med de fyra städerna. I övrigt i vår polisregion finns det enstaka personer i både Värmland och Dalarna, säger Rikard Boman.