Politiker får milersättning för cykel

1:47 min

I cykelstaden Västerås får förtroendevalda politiker milersättning när de tar sig till sammanträdena på två hjul. Nio kronor per cyklad mil.

Miljöpartisten och fritidspolitikern Mikael Vilbaste i Västerås kommer på cykel från jobbet på Finnslätten i Västerås och är på väg till stadshuset och ett möte med pensionärsrådet.

Han sitter förutom i pensionärsrådet också i tekniska nämnden och nämnden för idrott och friluftsliv.

Mikael Vilbaste är en av de fritidspolitiker i Västerås som varit flitigast att utnyttja möjligheten till milersättning för cykel.

Sedan oktober 2014 då den här möjligheten infördes och fram till sista mars i år, så har han fått cykelersättning 34 gånger.

Men eftersom han bara har två kilometer från bostaden till stadshuset, och från jobbet fyra kilometer, så blir det inga svindlande summor. Det handlar om några kronor per gång - totalt strax under 130 kronor sedan oktober 2014.

Men bland de 22 andra politiker i Västerås som fått cykelersättning, så har fler fått ännu mindre. Totalsumman för dem alla under ett och ett halvt år är 2.300 kronor. Är det inte mycket pyssel och administration för så pass litet pengar?

– Det kan man kanske tycka, men det är också en symbolisk gest. 150 kronor om året kan ändå vara bidrag till ett däck eller service på cykeln, menar Mikael Vilbaste.

– Man får ju lämna in bussbiljetter också, och det är administration för bilkostnader också så varför inte cykel när vi vill vara en cykelstad!