Katrineholm på gång med arbetskläder i äldreomsorgen

2:51 min

Katrineholms kommun är på gång att införa arbetskläder för alla anställda inom äldreomsorgen. Det säger Ulrica Truedsson, (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

– Det finns arbetskläder till hemtjänsten, men inte i tillräcklig omfattning. 2013 tog man ett beslut i den dåvarande nämnden att införa arbetskläder, två t-shirt och två byxor, men det visade sig att byxorna var för varma och lite för täta, så de har inte fungerat som arbetskläder. Men förra veckan tog vi ett nytt beslut i kommunstyrelsen att tillföra nya pengar för att senast i augusti i år ha arbetskläder som berörs av de basala hygienkraven, även i LSS-bostäder.

Enligt tidningen Kommunalarbetaren är Katrineholms kommun är den enda i länet som inte ger sina hemtjänstanställda arbetskläder, trots att det från årsskiftet är lag på det.

På Sörmlands LSS-boenden är det bara Nyköping och Trosa som ger sina anställda jobb-kläder, enligt tidningen. Men Eskilstuna har också det, uppger kommunen efter vår rapportering igår.

– Vi tittar på om vi behöver upphandla eller klara av det inom den upphandling vi redan ha gjort, säger Ulrica Truedsson. socialdemokrat och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.