Bärgslagsbladets trotjänare tackar för sig

9:10 min

En timme efter skolavslutningen sommaren 1969 var Lennye Osbeck på redaktionen. 47 år senare lämnar han sin arbetsplats.

– Jag slutade skolan klockan tolv och sprang hem och bytte om, för jag kunde ju inte gå i finkläder på jobbet. Sedan var jag på jobbet klockan ett, och där har jag varit ända sedan dess.

När tidningen landar i brevlådan i morgon bitti kommer Lennye Osbeck för första gången på 47 år inte finnas med i redaktionen. Nyhetschefen Andreas Nilsson började redaktionsmötet i morse med att säga: "det är Lennyes sista dag i dag. Det är helt sick!"

– Jag kommer kännas en stor saknad, säger Lennye Osbeck.

– Det har varit väldigt många känslor, ibland av lättnad, ibland av stor sorg för att jag lämnar, det måste jag säga. 

Själv hoppade han över det sista redaktionsmötet för att fixa med lite annat som måste vara klart tills i morgon.

– Jag kommer sakna alla kollegor här, och alla människor som jag träffar ute på jobb. Det är underbart att träffa många av människorna. Det har varit den stora höjdpunkten, egentligen, att träffa så många trevliga människor, fortsätter han.

Att nämna något särskilt från 47 års arbete är "jättesvårt", tycker Lennye Osbeck, men en gammal man som satt och åt gröt i sitt kök morgonen efter den stora vattenläckan i Köping gjorde stort intryck på både Lennye, som fotograferade, och skrivande reportern Ellinore Wolf.  

– Det var en fantastisk man. Vi blev lite kära, båda två.

– Det är såna här ögonblick som förgyller jobbet, säger han.

Efter avtackningen i dag åker Lennye Osbeck på en pennträff i Stockholm (han samlar, passande nog, på pennor). Framtiden är inte utstakad, men han vet redan nu att han varken kommer sluta skriva eller fotografera. Flera kulturföreningar rycker och drar i honom nu när han är lös och ledig igen, efter 47 långa år på "Bärsingen".