Bostadsrätt förbjuder lek på sin mark

1:28 min

På alla lekplatserna på Turkosgatan i Frölunda finns gula skyltar som sätter stopp för andra än bostadsrättsföreningens barn att leka där. 

Men skyltarna har inte haft någon större effekt och nu är medlemmar tveksamma till om de ska få finnas kvar.

– Det är en svår fråga, det är väl klart att vem som helst ska få leka på en lekplats. Nej, det är väl inte okej att sätta upp såna skyltar, säger Linda Andersson, medlem i föreningen som är ute med sitt barn.

– En park är en park, ser jag en park så vill jag sätta mig och njuta, säger Anna Olsson, som bor på gatan nedanför Turkosgatan.

Känner du att du gör nåt brottsligt?

–Nej, det gör jag inte!

För ett tiotal år sedan satte HSB:s bostadsrättsförening Tynnered upp gula skyltar på alla sina lekplatser som förbjuder obehöriga att vistas på lekplatserna.

– Vi är inte emot förskolorna, men det blev för mycket barn utifrån som tog över våra lekplatser. Våra barn blev bortkörda liksom, säger ordföranden Leif Johannesson.

Ska barn som passerar inte få leka här?

– Jo, vi förnekar dom inte att få leka, men man behöver inte lägga beslag på hela platsen. Plus att vi har haft grupper med killar och tjejer som har suttit och spelat kort mitt i nätterna och fört en väldigt massa oväsen. Då har vi satt upp skyltarna för att förhindra det. Men det har ju inte blivit någon större bättring kan jag väl säga, fortsätter Leif Johannesson.

Vad hoppas du på framöver?

– Man kan lägga in en motion till föreningen att dom ska bort, säger Inga Sjögren, boende på gatan.