Tredje regeringen gillt i Libyen

2:28 min

Vägspärrar, brandbomber, sammandrabbningar och hårda ord. Det var inget varmt välkomnande premiärministern för Libyens FN-frammedlade regering fick när han kom till huvudstaden Tripoli sent på onsdagskvällen.

Efter att den FN-frammedlade regeringen, GNA, tillträdde har Libyen för närvarande tre regeringar som alla påstår sig vara den legitima.

FN:s libyensändebud Martin Kobbler har i månader haft ett svettigt jobb med att medla mellan starka känslor bland de libyska intressena. Dels från den av väst och FN erkända regeringen som flytt från Tripoli och nu har sitt högkvarter i öster, dels från den islamistledda regeringen i Tripoli.

Maktkaoset och strider mellan de båda regeringarna har lett till kraftigt och i snabb takt försämrade livsvillkor för libyerna. Det är ett rikt land som inte kommer åt sina pengar.

I många butiker finns restriktioner på hur många varor kunderna får inhandla, vid bensinstationerna är köerna ibland kilometerlånga, de flesta bankomater har sedan länge sedan slutat fungera och vid de få tillfällen bankkontoren håller öppet råder ett kaos av människor som försöker ta ut kontanter.

På många håll har trafikpoliserna slutat jobba, ordningspolisen har sedan länge överlåtit sina uppgifter till ”privata” miliser som med egna agendor försöker upprätthålla lag och ordning.

Kidnappningar som affärsidé har ökat kraftigt, bilkapningar hör till vardagen och moralbefriade smugglarligor kan i princip arbeta ostört och göra stora pengar på att skicka främst afrikaner på resor i sjöodugliga båtar över Medelhavet med livet som insats.

Samtidigt härjar Islamiska staten. De är inte lika starka eller framgångsrika som de varit i Syrien och Irak men de har utfört en rad blodiga självmordsdåd och de kontrollerar spridda områden, främst vid den förre diktatorn Muammar Kadaffis hemstad Sirte.

Även om IS bekämpas har de kunna frodas i maktvakuumet som Libyen erbjuder. Underrättelsetjänster menar att det enda sättet att bli kvitt IS är att överlåta alla befogenheter till den nu FN-frammedlade regeringen. Då skulle också FN:s vapenembargon mot Libyen kunna lyftas, något som är nödvändigt i kampen mot IS.

Men det är inte med öppna armar denna tänkta enade kraft tas emot. Topparna i både den tidigare erkända regeringen och i den Tripolisbaserade islamistregeringen har kraftiga invändningar.

Tripoliregeringens premiärminister kallar GNA ”infiltratörer som inte kan islamisk lag”, han kallar GNA för ett ”missfoster” och valde att utfärda undantagstillstånd och stänga luftrummet över Tripoli när GNA först planerade att anlända i förra veckan. Efter deras ankomst igår ger han GNA:s premiärminsiter Serraj ett ultimatum: överlämna er eller fly, han har uppmanat miliser att motarbeta GNA.

GNA och dess premiärminister Serraj har beskrivits som det bästa hoppet hittills för Libyen och flera mäktiga miliser har ställt sig bakom dem. Men flera miliser har också öppet motsatt sig deras närvaro, de närmaste dagarna kan därför bli avgörande för huruvida Libyen ska klara av att slå in på en mer försonande väg eller strider återigen ska blossa upp och rycka undan mattan för fredsivrare.

Samtidigt gör sig en fjärde grupp allt mer högljudd. De som vill att monarkin ska återinföras. Först avfärdades denna grupp som ett skämt, men efter att en av Tripolis största miliser ställt sig bakom kravet på monarki har denna grupp fått allt mer anhängare.

Det är dock långsökt att i nuläget tro att monarki kommer att återinföras och om den gör så ställs Libyen inför nästa problem, det finns nämligen två personer som båda hävdar att de är den rättmätige arvtagaren till den libyska tronen.