Linköping

Åtalade mannen minns inget av dödsolyckan

1:53 min

Idag inleddes rättegången mot den man som misstänks ha kört ihjäl en 57-årig kvinna på Hamngatan i Linköping i början av februari. Mannen var vid olyckan både påverkad av alkohol och droger.

Det var på kvällen den 7 februari. Den 57-åriga kvinnan var på väg hem efter en middag. Hon tog en buss och klev av i centrala Linköping och skulle promenera den sista biten hem. Men hon hann inte längre än till Hamngatan, där på trottoaren blev hon påkörd bakifrån av den 32-årige mannen och dog direkt.

– Det är ett väldigt allvarligt brott. Det är en form av våldsbrott som inte har skett uppsåtligen men det snuddar till ett likgitlighetsuppsåt, hans agerande. Det säger Malin Axelsson, åklagare vid Linköpings åklagarkammare till Sveriges Radio.

Mannen hade 2,25 promille alkohol i blodet och dessutom påverkad av narkotika. Timmarna innan olyckan hade han druckit starköl men trots alkohol i kroppen och att han saknade körkort tog han sin mammas bil för att åka ett ärende eftersom det enligt den åtalade skulle ta för lång tid att gå, ett val som skulle kosta livet på den 57-åriga kvinnan.

32-årigen hade dessutom knappt 48 timmar innan den här olyckan, natten till lördagen gripits av polis efter att påverkad av alkohol och narkotika ska ha kört en stulen bil.

Den åtalade mannen satt och tittade rakt fram under den största delen av förmiddagens förhandlingar men när det var hans tur att höras började han med att vända sig mot de anhöriga i rättssalen och be om ursäkt "förlåt så jävla mycket, det finns inga ord som kan beskriva vad jag har gjort".

Mannen har erkänt olovlig körning, grovt rattfylleri och narkotikabrott men vad gäller åtalspunkterna vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik varken förnekar eller erkänner han brott eftersom han inte säger sig minnas något av det som har hänt på grund av sitt tablett- och alkoholintag.

– Han varken erkänner eller förnekar eftersom han har tappat minnet från olyckstillfället, säger försvarsadvokat Anders Berglund till P4 Östergötland.