Josef var i Lahore när bomben sprängdes i påsk

6:58 min

Före detta värmlänningen Josef Sjöberg beskriver stämningen i Lahore som chockad, efter självmordsbomben under påskhelgen. Josef har under de senaste åren tillbringat mycket tid i Pakistan.

När explosionen skedde var Josef på väg mellan Islamabad och Lahore. Han kom fram några timmar efter bomben men såg inget av själva förödelsen.

- Men jag pratade med flera stycken efteråt som hade varit och besökt sjukhusen exempelvis, och en ung man som sett blod överallt.

Han står också i kontakt med människor som besöker sjukhusen nu, och har fått uppgiften att långt fler var skadade än den officiella uppgiften. Stämningen i Lahore nu beskriver han som chockad.

– Det var ju en park där det var en massa barn och kvinnor som höll till på en söndag eftermiddag. Det finns inte ord... Även om det har hänt förut så är folk i chock och det är säkerhetsanordningar och beväpnade vakter på många platser.

Josef är född och uppväxt i Dalarna, men flyttade med familjen till Värmland som tonåring. Hans engagemang i Pakistan kommer sig av att hans farfar började resa till Pakistan redan på 50-talet.

– Det finns en tradition i vår familj att jobba i Pakistan. Jag och min familj flyttade dit 2012 och kom hem för ett och ett halvt år sedan.

I Pakistan undervisar han i en bibelskola och åker runt på kyrkor och håller möten. Hemma arbetar han bland annat med att samla in pengar till Pakistan. Situationen i Pakistan beskriver han som orolig.

– Det ligger under ytan hela tiden att det kan hända något, säger Josef Sjöberg. Och det är inte bara terrorister och extremister som är svårigheterna. Det är under 50% som kan läsa och skriva, de har problem med el- och gasförsörjningen i landet, det finns många olika folkgrupper och de har konflikt med Indien också. Det är ingen lätt sak att leda landet.