Elitidrottare hade näringsbrist - nu hjälper hon andra äta rätt

14 min

Anna Baard Blixt hade en elitkarriär inom bowlingen men fick sluta på grund av näringsbrist och utmattning. I dag hjälper hon andra i sitt yrke som näringsterapeut. 

Sjukskrivningarna ökar allt mer inom kvinnodominerade yrken. Utmattning och värk på grund av näringsbrist är en orsak. En av dem som först drabbades själv, men som i dag istället hjälper den här gruppen, är förra elitidrottaren Anna Baard Blixt. 

Kroppen la av
Hon var med i svenska landslaget i bowling under 14 år men var tvungen att sluta eftersom kroppen sa ifrån. 

– Jag hade ryggskott, var sjuk hela tiden och hade så många sjukdagar att det var komiskt. Kollegorna kallade mig "filtret" eftersom jag jag tog alla andras sjukdomar, berättar hon med ett skratt. 

Näringsbrist
Men där och då var det långt ifrån komiskt. Efter massor av utredningar och behandlingar som inte gett resultat hittade en näringsterapeut till slut näringsbrist. 

– Jag hade sökt hjälp i tio år, men när jag väl fick reda på vad det var gick det snabbt att komma tillbaka. Jag började äta mer fett, D-vitamin och zink, berättar Anna Baard Blixt. 

Hjälper dem se helheten
I dag har hon tagit hjälp av sina egna erfarenheter och arbetar som näringsterapeut för att hjälpa andra i samma situation.

– Jag försöker få mina kunder att se helheten i sitt liv. Många tror att de äter en varierad kost, men många gör samma rätter varje vecka och köper mycket hel- och halvfabrikat. Salladen består av isbergssallad, men det är inte näringsrikt, förklarar hon. 

Det är inte bara kosten som hon fokuserar på, utan även den kroppsliga medvetenheten. Vissa av personerna hon träffar kan inte ta ett djupt andetag, för de har bara andats ytligt de senaste tio åren. 

Vad ger du dem för råd?

– Jag råder dem att motionera i lagom dos, göra avslappningsövningar och andas rätt. Lägga bort i-paden om kvällarna, för även om det känns som avslappning att ha den i knät så går hjärnan på högvarv. Sen att äta rätt såklart och i vissa fall ta tillskott.