Moderatpolitikern Alexander Bengtsson befaras vara död

1:30 min

Den moderata Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson befaras ha dött i en bilbrand i Östergötland.

Polisen i region öst berättar att de i torsdags förra veckan hittade en person i en utbrunnen bil i Ödeshög i Östergötland och de uppger att mycket tyder på att det är Alexander Bengtsson.

– Jag är chockad, säger partikamraten Jessica Roswall, förbundsordförande för moderaterna i Uppsala län.

Hur tänker du kring att han hade varit väldigt hotad under lång tid för sitt ställningstagande mot rasism och homofobi?

– Det är för tidigt att spekulera kring de sakerna just nu. Det är väldigt tragiskt just nu, säger Jessica Roswall.

Alexander Bengtsson har under flera års tid varit utsatt för hat och dödshot – kopplade till hans ställningstagande mot rasism och homofobi – och har själv sagt att han anmält ett femtiotal hot till polisen.

I början av mars i år blev han knivskuren i sitt hem av en okänd gärningsman. En händelse som polisen rubricerat som hatbrott.

Kroppen obducerades igår och det är inte helt säkerhetsställt ännu att det är Bengtsson. En komplett identifiering av kroppen kan komma att ta ytterligare flera veckor, meddelar polisen.

Idag har polisen fått det preliminära resultatet av obduktionen.

– Det finns vissa omständigheter som tyder på att det kan vara Alexander Bengtsson, men han är inte till fullo identifierad, säger Thomas Agnevik.

Kan det röra sig om något brott?

– Det finns i nuläget ingenting konkret som tyder på ett brott.

Polisen vet fortfarande inte säkert hur branden i bilen uppstod – och inväntar nu resultatet från obduktionen för att då bestämma hur de ska gå vidare.

– Då kommer vi antingen lägga ner utredningen. Om det inte finns några tecken på kroppensom tyder på ett brott har begåtts. Alternativt så kommer vi att fortsätta utredningen inom ramen för en förundersökning.

Alexander Bengtssons anhöriga är underrättade.