Pant på hundbajs i Sundsvall

1:44 min

Sundsvalls kommun blir först ut i landet med pant på hundbajs. Fyra kronor hektot kan miljömedvetna kretsloppstänkande hundägare tjäna på att återvinna hundbajset. 

Den biologiska behandlingen av matavfall, exklusive hemkompost, uppgick till nästan 390 000 ton 2015. Hundens avföring är extra rik på näring och energi något som nu ska tas tillvara.

Vi kallar det bajspant – och allt som kan återvinnas är förstås bra för miljön. 

Idén att återvinna hundbajs kommer från den Kanadensiska staden Dogswille. Där har hundägare sedan flera år hjälpts åt att samla in, väga och panta.

– Hundägare är ju redan vana att plocka upp efter sina hundar, så steget att också panta resterna är nog inte så stort, tror Tomas Wikner.
Från och med idag kan man lämna in sitt hundbajs på kommunens återvinningscentraler.

Hur ska det då gå till rent praktiskt?

– För att få del av panten, som är fyra kronor hektot måste hundbajset samlas upp i bruna papperspåsar. Samla gärna några dagars avföring, dels spar du tid men det blir också enklare för oss att hantera tipsar Tomas Wikner.

Eftersom det är en skattefinansierad verksamhet krävs det att man betalar hundskatt för sin hund. Panten sätts sedan in på hundens skattekonto och betalas ut till hundägaren en gång per år.
Om försöket med bajspant slår väl ut kommer övriga kommuner i Västernorrland att följa efter.

/Och dagens datum är 1 april...