Östergötland

Populärare att jaga vildsvin än dovhjort

1:27 min

Både vildsvin och dovhjortar är inblandade i många trafikolyckor i länet. Men yngre jägare jagar hellre vildsvin. Och vildsvinens framfart engagerar allmänheten mer än dovhjortens, enligt jaktkunniga.

– Det är brukaren själv som ser de skador som dovhjorten gör medan vi alla, allmänheten också, ser bök efter vildsvin, säger Mia Kjällander som är samordnare för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Östergötland.

Men det är fler dovhjortar än vildsvin som är inblandade i trafikolyckor i länet - nästan 500 mot förra året mot 286 olyckor med vildsvin. Peder Grankvist, ordförande för Jägarnas riksförbund i Östergötland, tror att många jägare kan tycka det är roligare med vildsvinsjakt.

– Det är ju lite mera racerjakt i vildsvin.

Länsstyrelsen har det senaste året beviljat skyddsjakt på 115 dovhjortar i Östergötland, i Finspång, Kinda, Åtvidaberg och norra delen av Linköping. Samtidigt har antalet trafikolyckor i länet med dovvilt fördubblats de senaste fem åren.

Och om man inte får ner antalet dovhjortar kan det bli till skada, inte bara i trafiken utan även för djurens hälsa, säger Peder Grankvist.

– Det som kan inträffa om det blir alldeles för mycket djur det är att vi får in sjukdomar. Och det är inte bra. Det har vi fått i rådjursstammen en gång i tiden på 80-talet. 

– Om man tittar på rådjur man ser idag så är de ju väldigt kraftiga och fina. Men när det gäller dovhjorten - blir de för många så blir det inte bra.