Sorg på nätet - på riktigt eller på låtsas?

2:10 min

Efter Lemmy, David Bowie och Bodil Malmstens död samlades de sörjande på nätet för att minnas. Men när döden blir digital ifrågasätts också uppriktigheten hos de sörjande.

Har sorgen blivit ett ytligt poserande? När en förlust av en närstående eller idol uttrycks på nätet blir saknaden ett föremål för tyckande. Och efter terrordådet i Paris valde många att ha trikoloren som profilbild.
"Sorgepolisen" rycker ut. Elin Lockneus är präst i Tuna-Attmars församling.

– Bland annat tror jag att man vill ha äkthet.

Hon menar att sorgepoliserna tvivlar på att alla människor verkligen känner sig så ledsna som dom vill verka vara.

– Och så tror jag att poliserna är problemlösare. Och om man sticker hål på sorgen så försvinner den ju. 

När sorgen kläs i ord och publiceras i sociala medier så blir den innehåll. Och genast blir döden något man kan ha smarta åsikter om för att bil intressant. Det tycker sorgepolisen i sin tur är fel. Prästen Mats Bonér håller delvis med.

– Men samtidigt så gör vi oss intressanta på alla andra sätt också. Jag tror att sociala medier har gjort att vi försöker bli uppmärksammade på alla sätt och då är det maten, sorgen och till och med om vi går på toaletten. 

Den tysta och stillsamma sorgen finns fortfarande kvar men nätet beskrivs som en ny världsomspännande vaka dit vi går och tänder digtiala ljus

– Om det vore så skulle det vara bra. Idag är det ju betydligt färre människor som besöker begravningar. Men den stora helgen när vi gör det i verkligheten är allhelgonahelgen, säger Mats Bonér.

– På kyrkogården på allhelgona är det hur mycket folk som helst nu, det är som att det bara ökar, alla är där. Jag tror att det är bra, alla uttryck är bra, säger Elin Lockneus.