Findus varslar 450 anställda i Bjuv

450 personer varslas om uppsägning på Findus. Företaget lägger ner produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv.

I ett pressmeddelande skriver Findus VD att varslet beror på Bjuvs geografiska läge, med längre transportvägar till stora marknader som Syd - och Västeuropa vilket innebär högre kostnader och gör det svårare att stå sig i konkurensen.

Det innebär att bara 175 tjänster på Findus kommer att finnas kvar i Sverige.

I stället kommer livsmedelsföretaget att förlägga produktionen till någon eller några av de andra europeiska anläggningar som drivs av ägaren Nomad Foods.

Nu påbörjas förhandlingar med facket. Hjalmarsson vill inte spekulera i när förhandlingarna kan vara slutförda eller varslet genomfört.

– Men mitt fokus under den närmaste tiden ligger självklart på mina medarbetare och på att hitta samarbetsformer med kommunen och andra berörda organisationer för att lindra effekterna av dagens besked", skriver han. 

Findus ägs sedan i slutet av 2015 av livsmedelsföretaget Nomad Foods, som köpte bolaget av Liongem Sweden för 500 miljoner pund, cirka sju miljarder kronor.

Findus har haft ett flertal ägare sedan bolaget bildades i Bjuv 1941, och omfattar i dag även verksamhet i Norge, Finland, Danmark, Spanien och Belgien.

Den svenska delen omsatte under 2014 drygt 2,6 miljarder kronor. Findus verksamhet i Loftahammar påverkas inte av varslet.