Jönköpings län

P4 Jönköping avslöjar: Hon blir ny landshövding

1:38 min

Sedan den 1 februari finns ingen fast landshövding i Jönköpings län, men nu är det klart vem som tar över efter Minoo Akhtarzand.

Det har nu gått två månader sedan Minoo Akhtarzand lämnade sitt uppdrag som landshövding för Jönköpings län och ännu har ingen efterträdare offentliggjorts. Men P4 Jönköping kan i dag avslöja det oväntade valet.

Enligt källor inom regeringen - som är de som utser landshövdingar i Sverige - är det nu klart vem som tar över i Jönköpings län efter Minoo Akhtarzand. Det enda som återstår innan offentliggörandet är ett klubbslag. Och valet, som går utanför de gängse ramarna, förvånar nog många. Det handlar om artisten Lena Philipsson från Vetlanda.

Ingen vill bekräfta detta på band, men P4 Jönköpings regeringskälla säger att man vill förändra bilden av landshövdingsuppdraget som ett stelt och formellt ämbete. Och när P4 Jönköping når Lena Philipsson är hon precis på väg in till ett möte med regeringen.

– Du, jag vet inte vad jag kan säga om det här... Ehh... Det skulle så klart vara en ära, jag är ju en Vetlandatjej i själ och hjärta och så, men mer kan jag tyvärr inte säga just nu.

Hur tror du invånarna i Jönköpings län kommer märka att Lena Philipsson är ny landshövding?

– (skratt) Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare, lite mer sådana inslag.

Men stund senare ringer Lena Philipsson upp igen och då låter det annorlunda.

– Jag vet inte riktigt vad jag sa innan, jag vill bara förtydliga att jag inte har några som helst kommentarer kring detta just nu.

I eftermiddag sammanträder regeringen och formellt kommer Lena Philipsson att tillträda redan i dag, den 1 april, även om installationen kan dröja några veckor.

Vad tror du, blir Lena Philipsson en bra landshövding? Kommentera!