Rádio Sápmi

Ny mat gjorde prost frisk

11 min

Åtta år gammal fick han tabletter mot dålig mage. Idag mår Fredrik Prost bättre än någonsin, han har nämligen ändrat sina kostvanor.
- Jag undviker kolhydrater helt.

Forskning över hela världen visar att urfolk var friskare ända fram till 1900-talet, då bland annat socker och mjöl inte var del av kostvanorna.

Slöjdaren Fredrik Prost, Kiruna, tränade mycket förut men ändå gick han upp i vikt. Detta var han innan han började äta en kolhydratfri kost och äta fett och kött och grönsaker.

Hur reagerade din kropp när du slutade äta kolhydrater?

- Det första som hände var att magen blev bättre över en natt. Det var första gången i mitt liv som jag kände att jag inte har ont i magen. Sen håller jag vikten mycket  bättre idag.

Prosts ändring av kostvanorna gjorde inte bara att hans vikt blev normal och att magen slutade krångla. Hudproblemen blev bättre, han säger sig inte ha samma hungerkänsla idag och säger sig tänka klarare. Men han medger att det var tufft första veckan.

- Att sluta med snus var enkelt. Men att sluta med kolhydrater var värre.

- Men sen fick jag mer krafter. Kraschade inte som jag brukade innan om jag inte åt. En dag kom jag på att jag hade missat frukosten och det kändes inte ens. Jag var ute och åkte skidor och det gick jättebra. Jag är inte fast vid att jag måste äta hela tiden, säger Fredrik Prost.

Idag undviker han alla kolhydrater men kan offra sig om han blir bjuden.

Vad åt du innan och vad äter du idag?

- Förr åt jag gröt på morgonen. Nu är jag ofta inte så hungrig på morgonen och om jag äter frukost blir det kanske omelett eller ägg.

Fredrik Prost har läst mycket böcker efter att hans liv tog en friskare vändning i och med koständringen. Och från att ha varit en mycket aktiv tävlingsskidåkare som drack sportdryck tror han inte på den grejen mer:

- Jag läste en bok om när samer för hundra år åkte skidor när de jagade varg. De kunde ibland ta ett helt dygn innan de hann ikapp vargen. De stannade inte för att laga mat. När de hade börjat var det bara att fortsätta. De behövde inga sportdrycker eller dricka hela tiden. Så jag tror inte alls på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio