Bjuv

Findus lägger ner i Bjuv - 450 anställda varslas

2:08 min

Livsmedelsföretaget Findus lägger ner hela sin verksamhet i Bjuv när produktionen flyttas utomlands. 450 av de anställda i Bjuv varslas om uppsägning.

De anställda fick beskedet av Findus svenske vd, Henrik Hjalmarsson på ett stormöte.

Det brittiska ägarbolaget Nomad Foods lägger ner verksamheten i Bjuv och flyttar produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker till tyska Reken.

Samtidigt föreslår ledningen att personalen inom marknadsföring och försäljning ska flyttas till Malmö.

Cirka 450 anställda varslas om uppsägning men långt fler berörs av beslutet. Därmed går en epok, med anor från 1941 i graven.

Enligt Christer Landin (S), tf kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, kan beslutet få stora följder för Bjuvs kommun.

– Det drabbar kommunen oerhört hårt. Det drabbar inte bara de som jobbar på Findus, utan all runt omkring som är beroende av verksamheten. Kommunledningen och Findus ledning ska träffas på måndag för att diskutera den uppkomna situationen, säger Christer Landin (S).

– Grundläggande är att Nomad foods, som Findus är en del av sedan november i fjor, har överkapacitet av produktion av djupfrysta livsmedel och överlappande teknikresurser, säger Henrik Hjalmarsson, vd.

– Vi meddelande personalen idag. Nu ska vi försöka hjälpa dem genom det här. Vi ska så snabbt som möjligt inleda förhandlingar med fackliga parter. Om det blir en nedläggning så kan det bli fråga om ersättning för de anställda.

Vad händer med ärtodlingen?

– Ärtodlingen och skörden för 2016 kommer att se ut som idag, för att ge lantbrukarna tid att ställa om till 2017, säger Henrik Hjalmarsson, vd.