Rättegången pågår om rånet i Othem

4:37 min

I december misshandlades en äldre man i sitt hem av flera män iförda rånarluvor. De sköt honom med kolsyrepistol och stal flera vapen. Nu är rättegången mot tre misstänkta män inledd.

Två av de tre misstänkta männen, som båda är strax under 30 år, är tidigare dömda för andra grova våldsbrott.

I flera av de tidigare domarna mot männen beskrivs att de visat särskild hänsynslöshet mot sina offer. Den ene av dem dömdes till fängelse för att 2010 ha deltagit i en grov misshandel och sparkat och slagit en liggande man i huvudet och på kroppen. Han är också tidigare dömd till fängelse för att ha hotat och utpressat flera personer.

Den andre mannen dömdes också till fängelse för att 2013 ha tvingat en annan man att teckna flera mobilabonnemang och ta ut nya telefoner, bland annat genom dödshot mot honom och hans familj. Tidigare i veckan dömdes han också till tre och ett halvt års fängelse för ett annat rån i Visby i januari i år och grovt vapenbrott.

Den tredje mannen som nu åtalas för det grova rånet i Othem är i 40-årsåldern och förekommer inte i polisens brottsregister de senaste 20 åren. I förhören framkommer att alla tre männen haft trasslig bakgrund med droger, adhd, behandlingshem och skulder. Alla tre har barn.

I förundersökningen förekommer också uppgifter om att två av de åtalade ska ha kopplingar till kriminella Mc-gäng, men det är inget som åklagaren har lagt något större fokus på.

En av de misstänkta greps efter att ha hittats i skuffen på en hyrd bil i närheten av färjeterminalen i Visby efter att det kommit in tips om att han skulle lämna Gotland. Bilen kördes av en bekant till mannen som dock inte kunde redogöra varför han hade en passagerare i skuffen. "Vill han åka skuff får han åka skuff", har han sagt i polisförhör.

Den tekniska bevisningen mot männen består bland annat av blodspår från offret på kläder tillhörande de åtalade och i en av deras bilar. En av de männens fingeravtryck har också hittats i den misshandlade mannens hus.

Deras mobiltelefoner har positionerats via telemaster och avlyssnats. I samtal och sms finns uppgifter om en skuld till en annan man som en av de åtalade varit pressad att betala och att det också ska ha förekommit hot kring det.

Straffskalan för grovt rån börjar på fyra års fängelse upp till 10 år. Och för åklagaren Mats Wihlborg är det självklart att det här brottet ska rubriceras som grovt.

- Det kan nog alla förstå att det är en ganska chockartad upplevelser för mannen att vakna upp till det här.

Alla de tre åtalade nekar till brott och att de ska ha varit på platsen vid tiden för rånet.