Landstinget svarar på varför ingen dök upp på mötet om Fjärdhundra vårdcentral

1:46 min

Landstinget i Uppsala fick kritik av de boende i Fjärdhundra i Enköpings kommun, men ingen från landstinget kom till mötet som de boende kallat till. 

Ansvariga inom landstinget bedyrar nu att de gör sitt bästa för att rekrytera läkare till Fjärdhundra vårdcentral i Enköpings kommun. I går hade ortsborna kallat till möte om läkarbristen, men ingen från landstinget dök upp för att svara på frågor.

– Jag hade själv inte möjlighet att vara där men jag har haft mailkontakt med flera av initiativtagarna att de gärna kan komma med sina synpunkter och namnlistan vid ett senare tillfälle, säger Miljöpartiets Malena Ranch som ordförande för landstingets vårdstyrelse och en av de inbjudna som inte kom till mötet. 

Vad tror du kommer hända på Fjärdhundras vårdcentral?

– Det som pågår nu är ju att se till att det finns bemanning och fylla läkartjänsten. Sen är en Fjärdhundra en filial till Enköpings husläkarmottagning så de patienter som har en pågående behandling så kan man kontakta vårdcentral och se var man ska vända sig, säger Ranch.

Vårdcentralen har i dag ingen ordinarie läkare utan hyr in läkare för kortare perioder. Primärvårdschefen Göran Angergård säger att läkarbristen finns på fler håll i länet, det fattas 35 allmänläkare.

– Vi försöker bemanna vårdcentralen, men vi har bekymmer. Det är få som söker tjänsterna, säger Göran Angergård.

Vad finns det för lösningar på kort och långsikt?

– På kortsikt så gör vi ju som innan och försöker rekrytera läkare. På långsikt har intagningen för  ST-läkare utökats. Idag är det runt 60 läkare under utbildning i länet om året och om några år kan den siffran vara 100 läkare om året, säger Angergård.