Skaffade familj på egen hand

7:51 min

Den 1 april blir det lagligt för kvinnor i Sverige att ensamma skaffa barn genom insemination. Josefin Olevik åkte till Danmark för fyra år sedan och fick sonen Abbe.

Inför resan till fertilitetskliniken i Danmark så stålsatte sig Josefin Olevik inför omgivningens reaktioner. Men nära och kära bejakade beslutet att skaffa barn på egen hand. 

- Jag insåg att jag väldigt gärna ville ha barn, och jag började på allvar fundera på det när jag var 34 år.

Var det ett svårt beslut?

- Det var helt omöjligt. Men samtidigt väldigt enkelt. Efter att man intervjuats av kliniken är man välkommen dit när man har ägglossning. Och när tiden var inne så packade jag väskan och satte mig på nattåget till Danmark.

Josefin har även skrivit boken "Den befriade familjen". Där undersöker hon bland annat hur andra länder behandlar frågan om insemination för ensamstående.   

- I England, USA och Holland har jag tittat på forskning kring det här. Den forskning som finns menar att barn i familjer där mamman aktivt valt att skaffa barn själv mår lika bra som i en familj med två föräldrar.

Vad tänker du om att det nu blir lagligt i Sverige?

- Det känns som om min familj blir godkänd, jag fick ju smyga till Danmark och göra det här. Det blir en familj som är okej, och det blir lättare för oss som lever så här.