Gränspolisen rustar för fler utlänningskontroller

1:46 min

Efter den stora ökningen av antalet asylsökande förra året räknar gränspolisen med en kraftig ökning av antalet ärenden med personer som ska avvisas från landet med tvång.

Över 160 000 personer sökte asyl i Sverige förra året.

Väntas bli mer debatt
Inrikesminister Anders Ygeman har sagt att han räknar med att uppemot 80 000 av dem kan få nej. De flesta som får det lämnar landet frivilligt, men med ett ökat antal ärenden totalt kommer antalet som inte gör det också att öka. Det kommer också att leda till ökade debatt, tror gränspolisen i Region Syd där Blekinge ingår.

– Om man bryter loss till exempel en familj och deras ömmande skäl så kan det ju få den vinklingen att varför ska just den här familjen lämna landet? säger Leif Fransson, operativ chef för utredning och spaning inom gränspolisen i Region Syd. 

Kraftig ökning av ärenden
I vintras hade Leif Franssons avdelning omkring 4 000 sådana ärenden att hantera. Till nästa årsskifte räknar de med att ha mellan 15 000 och 17 000 ärenden mer personer som har fått nej i alla instanser, men som inte lämnar Sverige frivilligt. 

Gränspolisen kommer att trappa upp de inre utlänningskontrollerna, till exempel på arbetsplatser. De kommer också att märkas även på mindre orter där man inte tidigare synts så mycket. 

– Eftersom vi nu har fått ett tydligare ansvar så kommer vi att dyka upp Österlen också och göra kontroller där på Simrishamns alla pizzerior till exempel, säger Leif Fransson. 

Gränskontroller året ut
Under det här året har antalet anställda inom gränspolisen i Region Syd vuxit kraftigt: från 90 till 360. Den största verksamheten just nu är fortfarande gränskontrollerna som omkring 200 poliser arbetar med. Michael Mattsson som är chef för gränspolisen i Region Syd räknar med att gränskontrollerna blir kvar hela året.

– Ja, det är väl min uppfattning utifrån hur det politiska läget ser ut just nu och hur Europa och EU har för avsikten att hantera vardagen med flyktingströmmarna och de händelseutvecklingar vi har sett i närtid både i Paris och Bryssel, säger Michael Mattsson.