Sveriges Byggindustrier: Byggnads är förhandlingsovilliga

3:12 min

Den 12 april kommer omkring 2 600 medlemmar i Byggnads tas ut i strejk om inte Byggnads och Sveriges Byggindustrier kommer överens. Igår gick fackets Gävle-Dalaordförande till hårt angrepp mot arbetsgivaren, idag får facket samma kritik tillbaka. 

Fem arbetsplatser i Dalarna kommer beröras av den storstrejk som Byggnads varslat om. 60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk från 12 april om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier nås innan dess. 

Striden med arbetsgivarna handlar om ackordet och makten över lönebildningen. 

Bara i Dalarna skulle fem arbetsplatser beröras av strejken, i Falun, Mora, Borlänge och Rättvik. Igår gick Byggnads Gävle-Dalaordförande Kim Söderström till hård attack mot Sveriges Byggindustrier:

Vi har suttit i ex antal veckor och försökt förhandla med Sveriges Byggindustrier, så det beror på en förhandlingsovilja från arbetsgivarsidan. De tar inte ansvar för förhandlingarna.

Mikael Granlund är lokalchef på Sveriges Byggindustrier i Falun, och han menar istället att det är facket som inte tar ansvar för förhandlingarna:

– Sveriges Byggindustrier har under längre tid försökt förhandla med Byggnads och så sent som i förrgår lade man fram ett förslag till Byggnads och vid näst sista bokade förhandlingsmöte så kom de inte, utan lade över ett varsel. Så förhandlingsoviljan tror jag finns hos den andra parten, säger Mikael Granlund.

Förhandlingarna har strandat och då har ändå inte ens lönefrågan berörts. Byggnads har krävt 3,2 procent i lönepåslag, är det orimligt tycker du?

– Det anser vi att industrin kommer sätta märket, vad tål den konkurrensutsätta industrin? Sedan vad de kommer fram till kommer vi förhålla oss till. Exakt vad det blir i procent får de parterna se.

Medlingsinstitutet har tagit över förhandlingarna och om inget avtal sluts så blir det storstrejk den 12 april, tror du att det blir någon lösning?

– Jag hoppas att det blir en lösning. Det här påverkar kanske 10 000 anställda, säger Mikael Granlund.