Östersund - fotbollens Storsjöodjur

6:44 min

Ingen har sett Storsjöodjuret men det har pratats om det i över 300 år. Ingen har sett ÖFK i Allsvenskan men har pratats om laget – nu är det upp till bevis.

Lyssna kort på inledningen där ordföranden Daniel Kindberg säger att Östersunds avancemang till Allsvenskan är det största som hänt inom svensk lagidrott.

Och att det är många Östersundsbor som ännu inte fattar att ÖFK är i Allsvenskan.

Graham Potter har tagit Östersunds FK på en resa under fem år.

Från Div II och möten med Umedalen och Sollefteå till matcher mot AIK, Malmö FF och de andra i Allsvenskan.

Potter har kultstatus i stan och jämförs mer Pep Gardiola.

Om Jämtlands president Evert Ljusberg skulle abdikera så är det Kindberg eller Potter som står på tur.

Ingen har sett Storsjöodjuret men det har pratats om det i över 300 år.

Ingen har sett ÖFK i Allsvenskan men har pratats om laget – nu är det upp till bevis.

Musiken som ramar in inslaget är Gunnar Wiklunds, Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, som handlar om Östersund.

Allsvenskans yngsta klubb, bildad för 20 år sedan och den enda klubben i Allsvenskan som aldrig tidigare spelat allsvensk fotboll.

Att prata med Daniel Kindberg är som att höra viskningar i rakt nedstigande led -  från historiskt viktiga ledare som byggde upp fotbollsdynastier.

Nalle Halldén – Norrköping. Eric Persson Malmö eller Anders Bernmar Göteborg.

Han kanske är på väg – Daniel Kindberg – militär i grunden.

Laget har en ny mycket intressant målvakt som har visat upp ett stort spel – han kommer från Chelsea och var Chelseas tredjemålvakt – Jamal Blackman – som tränaren Graham Potter gillar: 

Graham Potter, tillsammans med Daniel Kindberg den andra byggstenen som har tagit laget till Allsvenskan. Graham Potter har nått kultstatus i Östersund, han jämförs med Pep Gardiola men han vill absolut inte jämföras med tidigare engelska succétränare i Sverige - Bob Houghton och Roy Hodgson, men det är fler än en klubb från England som följer hans mot hans bedrifter…man jag är inte alls färdig med ÖFK än säger Potter. 

På fem år har Potter sett till att laget nu inleder med matcher mot Hammarby och AIK i stället för Umedalen och Sollefteå – absolut inget ont alls om de lagen men det är en viss skillnad.

Laget har två spelare som varit med på hela den femåriga resan genom seriesystemet – Bobo Sollander och Dennis Widgren – för övrigt hittar vi ett gäng unga lovande lirare som har en bred mångfald och rötter i andra kulturer.